Hundar drabbade av sjukhussjuka

Två har smittats i Stockholm

NYHETER

Stockholm (TT)

Den fruktade sjukhussjukan har dykt upp också hos veterinären. Två svenska hundar har smittats av den motståndskraftiga bakterien bakom det i värsta fall dödliga tillståndet.

Det är första gången som smittan har hittats hos svenska husdjur, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion. Fallen har rapporterats från det stora regiondjursjukhuset i Bagarmossen i Stockholm. För närvarande pågår smittspårning för att ta reda på hur djuren har kommit i kontakt med bakterien.

– Eftersom det är risk att smittan kommer från människa så är det viktigt för oss att veta om vi har det här latent hos personalen eller inte, säger Margareta Wellander, veterinär på djursjukhuset, till Vetenskapsradion.

Sjukhussjuka orsakad av så kallade MRSA-bakterier, motståndskraftiga mot de typer av antibiotika som brukar sättas in mot infektionen, är ett svårbehandlat tillstånd. Infektionen kan ge bestående men. Den kan orsaka infektion i skelett eller leder och i värsta fall blir utgången dödlig. Smittan är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Antalet anmälda fall av smitta med MRSA hos människa har ökat med 38 procent i Sverige sedan 2004, enligt Smittskyddsinstitutet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM