Sökandet efter försvunna klättrare har avbrutits

UD: ”Det råder extrem väderlek”

1 av 2
Mikael Forsberg, 41.
NYHETER

Sökandet efter de två svenska klättrarna i Himalaya avbröts tidigt på morgonen, lokal tid.

– Det råder extrem väderlek och det varnas för fler laviner, säger Petra Hansson på UD till aftonbladet.se.

Tidigast i morgon bitti kan sökandet återupptas.

Vid 6-tiden, lokal tid, gick en nepalesisk specialhelikopter upp till det nära 7 000 meter höga berget Ama Dablam.

Men även dagens sökande blev resultatlöst.

– Det är bara tidig morgon som det är möjligt att gå upp på de här höga höjderna. Sedan är det så att det råder extrem väderlek. Det har varit flera laviner under veckan och det har utfärdats varningar om fler laviner, säger Petra Hansson, vid UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

Överraskades i sömnen

Det var natten mot onsdagen den 15 november som 41-årige Mikael Forsberg från Strömstad och 27-årige Daniel Carlsson från Uddevalla tros ha överraskats i sömnen av en lavin på berget. De var där tillsammans med en brittisk klättrare och tre sherpas.

De enda spåren efter dem är kläder och skor. Enligt UD flög den tredje svensken på onsdagen med helikoptern över området där lavinen gick, och såg då spåren efter sina kamrater.

Prata med de anhöriga

Sökningsarbetet är extremt svårt på grund av väderläget och på grund av att männen befann sig på så hög höjd när lavinen kom.

– Vad som kommer hända framöver måste vi titta på. Vi måste sätta oss ner och prata med de anhöriga, säger Petra Hansson.

Om och när räddningsarbetet helt ska avbrytas avgörs i samråd mellan experter på plats, försäkringsbolagen, UD och de anhöriga.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, Johanna Melén, TT

ARTIKELN HANDLAR OM