I blåsten för Bruce

1 av 3 | Foto: Nick Sjöström
Jens Andersson och Adam Blomqvist
NYHETER

Iron Maiden med sångaren Bruce Dickinson i spetsen är i stan för tre konserter. Men de riktiga hårdrockshjältarna står inte på scen, utan framför. Och i blåsten och kylan utanför konsertarenan Globen.

- Vi var här halv sex i morse, berättar Jens Andersson, 17 år och från Hässelby. Till skillnad från de flesta andra är hans jeansväst utanpå skinnjackan grön i stället för blå, och på hans babyblå mössa med öronlappar har han skrivit "Maiden" och "666" med svart tuschpenna.

- Han gled in här med en hamburgare i handen, flikar hans kompis Adam Blomqvist in medan han småsparkar i den tjocka hög med gratistidningar gänget släpat dit för att ligga på och värma sig med. De står först i kön och släpps in först halv åtta i kväll, men och då kommer de att rusa fram till staketet framför scen så fort de bara kan för att se sina idoler på närmast möjliga håll.

- Jag ska se Maiden i kväll, i morgon och nästa lördag, och i går såg jag Slayer, berättar Jens Andersson.

15 meter längre bak i den glesa kön står de två sextonåringarna Petter Sundberg och Elias Waldetoft, samt deras ett år yngre kompis Ludvig Brunskog. Två av dem har tagit ledigt från skolan i Sollentuna, men Elias Waldetoft är "magsjuk" idag.

Alla tre står och huttrar i blåsten men drar villigt av sig jackor och tröjor för att visa sina Iron Maiden-t-shirts.

- Hoppas de kör "Fear of the Dark", säger Elias Waldetoft.

- Det är den bästa livelåten. Stämningen är helt... ooooh liksom. Det blir alltid allsång.

Grannarna Magnus Hasselblad och Roberto Montelius, 17 och 18 år från Vällingby, bär båda Iron Maiden-uniformen: Svarta jeans, svart skinnjacka och slitna jeansvästar med tygmärken med olika hårdrocksband. Men Iron Maiden är störst.

- De är ju giganterna i branschen, de man lyssnar på först när man börjar med metal, säger Magnus Hasselblad.

- De ger liksom allt, varje konsert. Vi har sett alla Sverige-konserter sedan 2000. Iron Maiden är liksom asgamla, men ger sig ändå ut på såna här turnéer! Det värdesätter jag.

Kalle Asplund,

Allt om Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM