”Det kändes bra att få prata med honom”

Överlevande Andreas mamma fick kontakt med sonen i morse

NYHETER

Det sista livstecknet var en dagboksanteckning från baslägret.

Men tidigt i morse fick Eva Bergman höra sin sons röst för första gången sedan lavinen.

– Det kändes bra att få prata med honom, säger hon, till aftonbladet.se.

Foto: Edge
Klättraren och multisportaren Andreas Bergman

Via resedagboken har Eva Bergman kunnat följa sonen, Andreas Bergmans, väg mot toppen av Ama Dablam i Nepal.

12.11.2006 ”Daniel, Micke och Saran kom idag upp till Camp 2 på 6.050 m efter en extra vilodag i BC. Andreas mådde inte helt bra och valde att stanna kvar i baslägret. Han är på bättringsväg och hälsar gott till alla.”

Sedan följer ännu en dagboksanteckning. Därefter tystnad.

– Jag började fundera eftersom de inte skrev något på länge. Jag visste ju att de skulle till toppen, säger Eva Bergman, till aftonbladet.se.

– Sedan kom ju svaret.

Överraskades av lavin

Natten till den 15 november överraskades expeditionen av en lavin på berget. Sedan dess är Mikael Forsberg, 41 och Daniel Carlsson, 27, saknade. Borta är också en engelsman och tre nepaleser.

Tack vare resedagboken visste Eva Bergman att hennes son, Andreas, 36, inte var med i den drabbade gruppen. Men lättnaden var ändå stor när hon i morse fick höra sonens röst för första gången sedan klättringen mot toppen började.

Försökt nå oss

– Det kändes bra att få prata med honom. Han har försökt nå oss och vi har försökt nå honom, men det har inte gått. Tidigt i morse ringde han från satellittelefonen i baslägret.

Hur mår han?

– Han mår bra men han är ju i en ganska jobbig situation. Han är ledsen över att ha mist de här kamraterna.

Andreas Bergman är multisportare och det är inte första gången han bestiger höga berg. Men efter det som hänt är Eva Bergman kluven till sonens fortsatta äventyr.

– Det är klart att man som förälder är fundersam. Särskilt nu när det händer så här nära inpå. Men han är ju vuxen och måste ta ställning själv.

Tidigare artiklar:

Johanna Melén