Fallet Natascha är avslutat

Polisen lägger ner utredningen - nu kan hon tjäna miljoner på historien

1 av 2
Kidnapparen Wolfgang Priklopil och offret Natascha Kaumpsch.
NYHETER

Fallet Natascha är avslutat.

Det meddelade polisen i Österrike idag.

Natascha själv funderar nu på vem som ska få köpa hennes berättelse.

Hon var bara tio år när hon kidnappades på öppen gata i Wien av Wolfgang Priklopil.

Natascha Kaumpschs öde förblev okänt fram till i den 23 augusti i år.

Efter mer än åtta år i fångenskap lyckades hon fly.

Kidnapparen Priklopil vade att begå självmord bara några timmar senare och fallet har gett upphov till en mängd spekulationer.

En tolvårig flicka berättade att hon sett två män föra bort Natascha i en bil.

Omständigheter

Andra har pekat på märkliga omständigheter kring Nataschas föräldrar - inte minst att de satt och drack på samma bar som kidnapparen.

Vittnen som tidigare inte sagt något har under hösten trätt fram och berättat mindre smickrande saker om flickans mamma, och även antytt att Natascha inte alls varit fånge hos sin kidnappare.

Efter flera månaders förundersökning har polisen nu beslutat att en gång för alla lägga ner utredningen.

- Nataschas eget vittnesmål och vår rekonstruktion av händelserna visar att ingen annan än Priklopil varit inblandad i kidnappningen, sa en åklagare på fredagen.

Varning för böcker

Parallellt riktade Nataschas advokat en varning till alla de som nu planerar att tjäna en slant på att skriva en bok om det uppmärksammade fallet.

- Fröken Kampusch har vid flera tillfällen sagt att hon under inga omständigheter vill att någon skriver en bok om henne, skriver advokaten Gerard Ganzger i ett uttalande till media.

- Att bryta mot hennes önskan är något vi kommer att försöka stoppa med alla medel. Och alla som planerar att publicera böcker eller paparazzi-bilder som inte godkänts ska ha klart för sig att de våldför sig på fröken Kampuschs rättigheter.

Kanske skriver själv

Natascha Kampusch säger själv att hon inte bestämt sig ännu om hon någongång själv kommer att skriva en bok om det hon varit med om, men hennes advokat har fått i uppdrag att gå igenom de erbjudanden hon fått.

Vilka summor hon erbjuds har inte avslöjats - men det handlar om många miljoner.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson