Klubbat i EU

NYHETER

Aftonbladets läsare ska vara Sveriges bäst informerade. Därför publicerar vi varje lördag veckans viktigaste beslut i riksdagen och i EU.

Riksdagen

Handikappade. Från 1 januari blir arbetsgivare skyldiga att även under en pågående anställning "vidta skäliga stöd- och anpassningsåtgärder" för personer med funktionshinder.

Hamnar. Hamnar ska skyddas från allvarliga brott, exempelvis terroristattacker enligt en ny lag som kommer från ett EU-direktiv.

EU

Svensk lön. Det omstridda tjänstedirektivet antogs slutligt av EU-parlamentet efter garantier om att det inte rubbar arbetsrätten och de nationella kollektivavtalen. Från 2010 får därmed företag i andra EU-länder fritt fram att ta uppdrag i Sverige med egen personal, men på svenska villkor.

Veto. Polen vägrar att godkänna EU:s nya samarbetsavtal med Ryssland som ska undertecknas vid ett möte med president Vladimir Putin nästa vecka. Polen kräver att Ryssland häver importstoppet av polska livsmedel och öppnar sin energimarknad för att gå med på avtalet.

Dyrare flyg. Allt flyg ska betala koldioxidskatt från 2011. Biljettpriserna kan bli upp till 350 kronor dyrare på varje flight, enligt preliminära beräkningar.

Miljardböter. EU-kommissionären Neelie Kroes har beslutat att Microsoft ska betala 27 miljoner kronor per dag i nya böter om inte datajätten före torsdag i nästa vecka lämnar ut hemliga uppgifter om sina system.

Mindre byråkrati. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att tillsammans med medlemsländerna minska byråkratin för företagen med 25 procent till 2012. Hittills har 68 onödiga lagförslag dragits tillbaka. Ytterligare tio ska dras tillbaka nästa år.

TV-reklam. Sverige och fem andra EU-länder kördes över när EU:s kulturministrar beslutade om nya regler för tv-reklam. Det blir tillåtet med reklam i barnprogram som är längre än 30 minuter.

Kvicksilver. EU-parlamentet godkände förslaget om att förbjuda kvicksilvertermometrar i EU för att minska utsläppen i naturen.

Telejättar. EU-kommissionen godkände samgåendet av finska Nokia och tyska Siemens AG. Trots att båda företagen är stora inom mobiltelefoni och utrustning och tjänster till telenät godkändes samgåendet, eftersom det finns tillräckligt med konkurrens från svenska Ericsson och franska Alcatel.

Nygamla ledamöter. Den förre EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) blir ny ledamot i EU-parlamentet efter Cecilia Malmström som blivit EU-minister. Socialdemokraten Ewa Hedkvist Petersen vill hem och lämnar parlamentet i februari. Den förre EU-parlamentarikern Göran Färm står närmast på tur som efterträdare.

Våldsspel. EU-kommissionären Franco Frattini har skrivit ett brev till regeringarna i alla EU-länder och uppmanat dem att ta krafttag mot det ökade våldet i dataspel.

Lennart Anebäck, Lena Mellin