Tsunamibanden föder nya rykten

NYHETER

Först var de försvunna, sedan upphittade och nu kan några vara på drift igen.

Tsunamibanden är på väg att utvecklas till en mardröm för regeringskansliet.

Konspirationsteorierna är många.

1. ”Någon har tagit de känsligaste banden från 26–27 december 2004”

Bara ett mycket litet antal personer hade tillgång till koderna till både kassaskåpet och rummet det stod i. Risken för att bli upptäckt borde vara stor.

2. ”En nyhet planterad av alliansen”

Redan när Reinfeldt kallade till presskonferens om de hittade banden, höjdes röster för att han försökte flytta fokus från de obehagliga ministerskandalerna till den förra regeringens misstag. Flera ledande socialdemokrater som Aftonbladet varit i kontakt med misstänker fortfarande att hela dramat är regisserat av alliansen.

3. ”Raderingen av banden hade redan påbörjats”

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet uppmanade regeringskansliets chefsjurist Bengt Nordqvist it-avdelningen att radera de sparade banden, men de vägrade utan skriftlig order. En möjlighet är att någon hann påbörja raderingen, men stoppades när den skriftliga ordern uteblev.

4. ”Det har aldrig funnits fler än 119 band”

Socialminister Göran Hägglund (kd) antecknade uppgiften 152 band på dragningen med alliansens partiledare. Förvaltningschefen på regeringskansliet, Jan Landahl, säger själv att han gjort en uppskattning, men en sådan resulterar sällan i definitiva tal. Dock förekommer flera olika uppgifter om hur många banden var, allt från ”ett 100-tal”, till ”ett 150-tal”, 152 och 154.

Eva Buskas