"Det blir inga barn gjorda med sms"

Carina Berg om en äcklig taxichaufför i New York - och om sina hemlisar med Kristian Luuk

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
pinsamt ”Jag och Gynning gick ut från en sändning sminkade. Några tjejer stoppade oss och ville fota. Ok! Sedan räckte de mig kameran. Det var bara Gynning de ville plåtas med. Åh, vad pinsamt”, säger programledaren i TV 4:s Förkväll.
NYHETER

Hon har mångas drömjobb, den stora kärleken - och ett kontrollbehov som ligger som en seg vaniljsås över vardagen.

Men programledaren Carina Berg slukar utmaningar.

- Jag är som bäst när allt skiter sig.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD Det här är jag
pinsamt "Jag och Gynning gick ut från en sändning sminkade. Några tjejer stoppade oss och ville fota. Ok! Sedan räckte de mig kameran. Det var bara Gynning de ville plåtas med. Åh, vad pinsamt", säger programledaren i TV 4:s Förkväll.

En del roliga personer är mindre roliga utanför tv-rutan. Men Carina Berg, 29, lever ut sin showtalang. Efter en minut och två tuggor laxpudding på ett pensionärskafé berättar hon med flaxande armar om sin och sambon Kristian Luuks taxiresa i New York nyligen.

- Chauffören var på väg mot flygplatsen när han började låta. Först tänkte jag wow, han ber, men när han började titta nedåt fattade jag - han runkade! Det gick för honom strax före Hollandtunneln. Då tog han fram en servett, torkade sig och kastade ut pappret genom fönstret.

Vänta nu - runkade taxichauffören under körningen?

- Ja! Fattar du? I Sverige hade jag sagt "släpp av mig ditt jävla äckel" men där hade han kunnat svänga av i en gränd och skära halsen av en. Man är per automatik galen om man runkar i New Yorks värsta rusningstrafik, eller hur?

Den 29-åriga programledaren med det perfekta leendet leder TV 4:s Förkväll i samma anda. Inga tabun, många skratt. Men privat är hon full av nojor.

- Om jag är ute och går med någon och vi går på var sin sida om en stolpe så måste jag ta på den andra personen, så här, annars kan det hända något. Oron ligger i släkten.

Är dina nojor på allvar eller bara skoj?

- Stolpen, den bara gör jag. Men det blir lite jobbigt när det är folk jag inte känner så bra och jag måste hitta på varför jag tog på dem.

Det låter lite kaotiskt.

- Jag har sällan kontroll men har lärt mig att vända det till något bra, åtminstone i yrket. Jag är som bäst när allt skiter sig. Då kan jag och världen mötas. När världen är planerad är jag värdelös på att hantera den.

Stämmer det att stolar och koppar måste stå symmetriskt när du är på fik?

- Jag tycker inte om när sällskapet lutar men nu är det bra för du balanserar i mitten av bordet, säger Berg till fotografen.

- Det är gammalt hederligt kontrollbehov, men jag hatar när det går ut över andra. Det är en vidrig egenskap att folk måste städa upp efter en.

Har du sökt hjälp?

- Nej, jag kan hantera det. Det går mest ut över mig själv. Jag kan vara väldigt skeptisk. Jag är verkligen en cynisk person. Jag tror att alla vill mig illa, har lätt för att öppna mig men sedan... jag är långsint också.

Dålig på att ta kritik?

- Ganska dålig. Kritik måste komma från någon man litar på. Jag tar nog in för många "du borde".

Hur kan en så ängslig person välja att bli offentlig programledare?

- Offentligheten märks inte riktigt i mitt liv. Jag och Gynning gick häromdagen ut från en sändning sminkade. Sminkad kan till och med jag mäta mig med henne i fräschör. Några tjejer stoppade oss och ville fota. Ok! Sedan räckte de mig sin kamera. Det var bara Gynning de ville plåtas med. Åh, vad pinsamt det var.

Tänk om du skulle bli folklig?

- Jag bakåtsträvar min offentlighet medvetet. Jag vill inte att alla ska veta allt om mig. Utan hemliga lådor dör man.

Vad ligger i din hemligaste låda?

- Säger jag inte men det hade varit typiskt mig att avslöja det.

Hur tjejig är du?

- När jag ser tillbaka på mellanstadiet så önskade jag att jag hade varit tjejigare. Om man hade varit fnittrig och skrattat åt killarnas skämt, lite sötare och mer som de andra så hade man haft det lättare.

Blev du mobbad i skolan?

- Nej, men klassen jag gick i var äckligt uppdelad. Tre bestämde allt, tre mobbade och så den grå massan som slickade uppåt och sparkade nedåt. Jag är tveksam till om lärarna ens såg det. Idag är jag allergisk mot ickekamratskap i skolan. Där går jag direkt från noll till hundra i ilska.

Och ätstörningarna?

- Det är inget stort kapitel i mitt liv men hela min gymnasieklass bantade och på rasten satt man och babblade om de bästa självsvältningsgrejorna. Hur fan hamnar man där? Jag tror tyvärr inte att det blivit bättre. Mobbningen försöker man ändå ta tag i, men ätstörningar står folk handfallna inför, säger tv-profilen och lägger in en snus efter äppelkakan.

Det är tre timmar till kvällens sändning och Carina Berg ska snart förväntansfull kasta sig i en taxi till studion för ännu ett Förkväll. Men om hon hade obegränsat med resurser och slapp ha en chef skulle hon göra tv som driver med samhällsföreteelser.

- Jag skulle skita i om bara åtta kollar, bara jag får göra min grej.

En manlig bekant till dig berättade att du är "mycket för tjejers rätt och tjofaderittan". Sedan skämdes han över sitt ordval. Varför tas inte kvinnofrågorna på riktigt allvar?

- Om det är något feministrörelsen behöver så är det självdistans. Ska vi kämpa mot strukturellt förtryck måste vi använda humor. Tjejers rätt och tjofaderittan skulle kunna vara rubriken på vad jag vill göra i framtiden.

Vad upprör dig mest med jämställdheten?

- Att man på ena sidan i en tjejtidning kan läsa "var dig själv" och på andra sidan få tips om vilken bikini som bäst döljer rumpan. Tänk om folk tror att detta är viktigt och sant.

Vad har du och Carolina Gynning gemensamt?

- Jag vet inte men vi har jätteroligt ihop. Bägge har självdistans.

Gynning snusar inte!

- Nej, och hon hatar att jag gör det.

Två laxpudding! ropar servitrisen. En man stapplar fram till disken. Han är gammal. Carina Berg har valt att träffas i sin favoritmiljö, en hemlig oas där tiden - och priserna - stått stilla. Gustavianska stolar, sidentapeter med gulddekor, och pensionärer. Överallt pensionärer.

- Alla här har blått hår.

Du lär leva som en pensionär. Förklara.

- Jag älskar pensionärsaktiviteter. Jag löser till exempel Melodikrysset varje söndag.

Vad gör din kille medan du löser Melodikrysset?

- Man kan med fördel lösa Melodikrysset i grupp.

Det diplomatiska ickesvaret signalerar att Luuk är en av Carina Bergs "hemliga lådor". Av olika anledningar vill hon att den ska vara låst och börjar istället sjunga "Engelska flottan har siktats vid Vinga, O"boj, O"boj, O"boj".

- Jag var med i en barnteatergrupp som hette Yvonnes barn så jag kan sådant. Jag gillar snälla saker.

Som Luuk?

- Det är klart att han är snäll. Annars hade vi inte varit ihop.

Carina Berg och Kristian Luuk träffades när han föreslog henne som sin bisittare i programmet God natt Sverige. En skilsmässa, en separation och några löpsedlar senare har de nyligen flyttat till en gemensam villa i Bromma.

Du som anses så snabbtänkt och smart - hur kunde du fastna för en begagnad tvåbarnspappa?

- Min drivkraft är bara att ha roligt och att vara glad. Jag gör mina val utifrån det och det känns som att de varit riktiga och bra.

Är det traumatiska Ikeabesök varje dag nu?

- Nej, jag är så jävla trött på alla inredningsprogram på tv och har flyttat så många gånger. Det enda bra med att flytta är att man kan slänga saker.

Du och Luuk har varit väldigt hemliga kring ert förhållande "

- Mmm "

" men jag vet att ni dejtar varandra med sms när ni bägge är hemma.

- Vem har berättat det? Ha, ha. Avslöja din källa! Jag tror det har hänt en enda gång. Men vad gör du och din man bakom stängda dörrar, då? Ni har väl också lite fuffens? Ha, ha.

Hur går kontrollbehovet ihop med att vara styvmamma?

- Mitt kontrollbehov visar sig mest i idiotiska saker som lyckstolpspassager och symmetri, summerar Berg och låser om ännu en hemlig låda.

När ska du skaffa en egen bebis att gulla med?

- Det finns ingen utarbetad barnplan men det är klart att jag vill föra mina eminenta gener vidare.

Du kanske ska skicka Luuk ett sms om det i kväll?

- Det blir inga barn gjorda på sms. Det vet du, va? Tänk att man ska behöva förklara allt.

Britt Peruzzi