Nu hotar splittring

Aftonbladet avslöjar nya falangerna i (s)

1 av 2 | Foto: Foto: AFTONBLADET BILD
Pär Nuder.
NYHETER

Striden om vem som ska efterträda Göran Persson hårdnar.

Aftonbladet kan avslöja att kampen står mellan Pär Nuder och Margot Wallström.

Båda backas upp av starka falanger.

Ingen av de två kandidaterna har deklarerat att de är intresserade av uppdraget. Ändå kampanjas det i deras namn.

Bakom den förre finansministern Pär Nuder sägs bland annat Göran Perssons gäng stå.

Det är personer som haft maktpositioner under den tidigare statsministerns ledarskap och som nu ingår i socialdemokraternas nyupprättade oppositionskansli i Gamla stan.

Sitta i riksdagen

Kansliet leds i praktiken av Pär Nuder, som nu är partiets ekonomisk politiske talesman i riksdagen.

- Att gänget runt Persson vill ha Nuder gör ju i praktiken att det blir så i riksdagsgruppen också, säger en person som Aftonbladet talat med.

Den senaste tiden har kravet på att nästa partiledare måste sitta i riksdagen blivit allt tydligare.

- Jag förstår inte det, man vinner inga val i riksdagen, säger Ilmar Reepalu, kommunalråd (s) i Malmö.

Flera som Aftonbladet talat med antyder att kravet är regisserat av klicken runt Nuder.

- Det har verkligen retat upp personerna bakom Wallström eftersom det diskvalificerar henne, säger en person med stor insyn i partiarbetet.

Förnya är A och O

De som vill ha EU-kommissionären Margot Wallström menar att partiets viktigaste arbete de närmaste åren sker internt och att kravet på en plats i riksdagen då faller.

Att i stället förnya partiet, värva medlemmar och utbilda partiföreträdarna i viktiga framtidsfrågor är A och O.

- Med Nuder blir det mesta sig likt. Samma personer i den innersta kretsen och samma politiska linje som under Persson. Nu krävs förändring och då behövs en fräsch person i ledningen, säger en källa.

Bakom Margot Wallström står spridda grupper. Även här finns företrädare med tunga poster, främst utanför makteliten i Stockholm.

Flera som Aftonbladet talat med säger att jobbet som nästa s-ledare är hennes - om hon vill ha det.

Vill ha starkt stöd

- Men hon kommer inte att säga att hon är intresserad förrän hon vet att hon har ett hundraprocentigt stöd, säger en socialdemokrat.

Att nästa partiledare ska vara en kvinna är ett starkt krav inom partiet. När s-kvinnornas distriktsordförande träffades nyligen var enigheten total:

- Det börjar kännas besvärande orepresentativt att vi aldrig har haft en kvinnlig partiledare under de 117 år vi existerat som parti, säger Nalin Pekgul, förbundsordförande.

Röster har också höjts för att s ska införa ett delat ledarskap med en ordförande och en vice. Bland annat förre folkhälsoministern Morgan Johansson och Ilmar Reepalu.

Valet sker i mars

Valet av ny partiledare sker 17-18 mars. Då ska också analysen av valförlusten vara klar. En rad teorier har anförts: däribland Göran Perssons herrgård, att socialdemokraterna inte talade om storstadsfrågor och att partiet är för "gubbigt".

Därför är också kraven på nästa partiledare stora.

Personen som väljs ska inte bara kunna ta fighten med Fredrik Reinfeldt och göra sig bra i tv utan också ha kraft att stärka partiets självförtroende inför valet 2010.

Anette Holmqvist