Lena Mellin: Det är ett vägval som angår oss alla

NYHETER

Socialdemokraternas nya partiledare är ingen intern angeläget för medlemmarna.

Det är ett vägval för hela Sverige.

I förra valet gjorde väljarna, för att uttrycka sig milt, tummen ner för moderaterna.

Det ledde till en total omvärdering. Ledningen byttes ut - liksom politiken.

Ungefär i samma läge befinner sig socialdemokraterna nu. Efter det sämsta valresultatet på över 80 år meddelade Göran Persson redan på valnatten att han avgår.

Ändrar inte mycket

Precis som moderaterna kommer socialdemokraterna alltså få en ny ledning efter brakförlusten.

Men hur blir det med politiken? Det avgörs delvis av den nya partiledaren.

Pär Nuder har varit en av Göran Perssons närmaste medarbetare i över ett decennium, de sista åren på nyckelposten som finansminister.

Att han skulle vilja genomföra stora förändringar är inte troligt. Han är ju en av huvudarkitekterna bakom den nuvarande politiken.

Skulle det i stället bli Margot Wallström, eller någon av de andra kandidaterna, ökar möjligheterna för att socialdemokraterna, precis som moderaterna, förnyas.

Målen och visionerna blir kvar. Men verktygen och tillvägagångssättet förändras.

Det är en tung, arbetsam process som, om den blir av, kräver både mod, uthållighet och idéer. Vilka har dessa kvaliteter?

Vägval för landet

Under Göran Perssons tio år vid makten stagnerade socialdemokraterna. Inte bara för att han är en stark och dominerande ledare. Utan också för att det är svårt att samtidigt sitta i regeringsställning och tänka fritt och nytt. Det står i någon slags motsatsställning.

Förr eller senare kommer socialdemokraterna åter vara ett regeringsparti. Frågan är i vilket skick de då kommer att vara. Renoverat eller bara städat?

Vem som blir socialdemokraternas nya ledare är inte bara en intern partiangelägenhet. Det är ett vägval för hela landet.

ARTIKELN HANDLAR OM