"Svenskarna ska bli tokiga i Fuglesang"

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson
Namn: Mark L Polansky. Ålder: 50 år. Yrke: Astronaut, befälhavare på rymdfärjan Discovery. Familj: Hustrun Lisa och en dotter. Bor: Hus i Houston, Texas.
NYHETER

Ett ögonblick...Mark Polansky,

50, befälhavare på Christer Fuglesangs rymdfärja Discovery.

- Det ska bli fantastiskt att komma upp igen. Och det ska bli fantastiskt att få resa med Christer.

Många svenskar har problem med sina chefer, har du märkt några såna tendenser med Christer?

- Nej, nej. Vi är ett team som har tränat och jobbat tillsammans i flera år. Vi har inga sådana problem. Jag har känt Christer i tio år, vi gick i samma astronautklass och vi är mycket goda vänner.

Åtskilliga svenskar lär komma till Cape Canaveral för att titta på uppskjutningen, vad ska de tänka på?

- Det är ett par saker jag alltid säger till alla som åker iväg till Cape Canaveral för att titta på en uppskjutning: Lämna kamerorna hemma. Slösa inte bort det här unika tillfället genom att titta på uppskjutningen igenom en kameralins.

Jag skulle gärna hänga med på resan.

- Du, jag hoppas att alla skulle kunna få vara med om en sån här sak. Och förhoppningsvis med tanke på hur fort utvecklingen går så är den dagen kanske närmare än vi tror.

När jag frågade Buzz Aldrin om hur det var på månen sa han att han inte riktigt visste det längre. Han hade pratat så mycket om månen att han inte längre var säker på om det var månen han pratade om eller om det var "minnet av ett minne".

- Jag förstår vad han menar. Det är därför jag är så sugen på att komma tillbaka. I februari blir det sex år sen jag var uppe. Jag har många klara enskilda minnen av den resan, men mycket är blivit suddigt med tiden. Jag tror att allt ska komma tillbaka i och med den här resan.

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att resan går bra och att svenskarna ska bli tokiga i Christer.

Ingen hör rymdfisen

5,5 ton bränsle

Musklerna försvinner

Den ryska kopian

Svante Lidén