Rekordvärme på Gotland

NYHETER

Stockholm (TT)

I fredags var det 12,9 grader i Visby — den högsta temperatur som uppmätts för andra halvan av november sedan mätningarna började 1859. Och det ovanligt milda vädret håller i sig.

Hela hösten har varit mycket fuktig och ovanligt mild i framför allt södra Sverige. Men även stora delar av Norrland har varit tämligen mild, enligt meteorolog Sverker Hellström på SMHI.

I november förra året slogs en rad värmerekord med dygnsmedeltemperaturer på omkring tio grader i södra Sverige. Enligt den meteorologiska definitionen är det då sommar.

- I år har november som helhet inte varit nära ett sådant rekord. Vi hade ju en köldknäpp i början av månaden, säger Sverker Hellström till TT.

Kan bero på växthuseffekten

Däremot slogs det flera rekord tidigare i höstas: i september uppmättes 17,1 grader i dygnsmedeltemperatur i Göteborg och på Ölands södra udde, och i oktober hade Falsterbo 13,1 grader.

Trenden är tydlig — höstarna blir allt mildare.

- Man ska vara försiktig med att skylla enskilda väderhändelser på klimatförändringen, men det är nära till hands att peka ut växthuseffekten som orsak till de milda höstarna som vi har haft de senaste åren, säger Sverker Hellström.

Enligt prognoserna fortsätter mildvädret den närmaste tiden. Flera lågtryck är på väg in från väster och temperaturerna kommer att vara över eller mycket över det normala i södra Sverige. Även delar av Norrland får det relativt varmt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM