Här spårar ännu ett toppmöte ur

Våldsamma protester mot toppmöte

1 av 3 | Foto: AP
G20-mötet i Melbourne möttes som väntat av våldsamma protester från demostranter.
NYHETER

Melbourne (TT-Reuters)

Protester mot G20-mötet, ett årligt återkommande toppmöte mellan finansministrar och bankchefer från 20 länder, urartade på lördagen i våldsamheter.

Aktivister tog sig genom en av polisens barrikader, kastade flaskor, slog sönder fönster och bröt sig in i ett fordon som polisen använder vid upplopp.

Men huvuddelen av protesten var fredlig. Kring 5000 människor skapade en karnevalsliknande stämning samtidigt som olika grupper ropade slagord som ”Stoppa G20” och ”Ut med soldaterna ur Irak”.

Kring 20 av de protesterande var klädda i vita overaller med huvor. Maskerade angrep de poliser i flera områden där barrikader byggts upp. Efter att ha forcerat en barrikad gick de lös på ett av polisens fordon som de tömde ut skräp i.

Polisen slog dem med batonger, men inga omedelbara gripanden gjordes, sade ett vittne.

Sammandrabbningarna ägde rum en bra bit från hotellet där mötet ägde rum.

Stängt av delar av staden

Erfarenheterna från kravallerna i Melbourne i samband med World Economic Forum år 2000 har gjort att polisen stängt av delar av Australiens näst största stad. På så sätt vill man hindra de protesterande från att komma i närheten av tvådagarsmötet.

G20-mötet samlar delegater från de ekonomiska stormakterna USA och Kina men även från utvecklingsländer som Mexiko och Indonesien. Mötet hålls varje år för diskussioner om världsekonomi och handel.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM