Kammanet hotar rensa i Östersjön

Djuret frossar i ansjovis och sill

NYHETER

GÖTEBORG

Mnemiopsis, vackert namn på ett vackert havsdjur.

Men kammaneten kan hota fisket.

Nu finns den i svenska vatten.

Foto: IBL BILDBYRÅ
Maneter hör till djurstammen nässeldjur, medan Amerikansk kammanet (Mnemiopsis leidyi) är en annan djurstam. Mnemiopsis blir ca 10 cm lång, är genomskinlig och trivs bäst i bräckt vatten. Klarar temperaturer från 1 till 32 grader. Normalt finns den längs Amerikas atlantkust. Dök upp 1982 i Svarta havet, spred sig till Kaspiska havet, östra Medelhavet. Nu hittad i Kosterfjorden och i södra Östersjön. Spridningen kan ha skett med barlastvatten, eller med fartyg i flodtrafik mellan Svarta havet och Östersjön

På svenska heter den amerikansk kammanet och länge har man fruktat dess ankomst till våra vatten. Redan finns det mängder i södra Östersjön och den har också setts i bohuslänska Kosterfjorden.

Men det är ingen "mördarmanet", den är inte giftig.

-Det den mördar är maten den äter upp, plankton, fiskägg och larver, säger Martin Larsvik vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium.

Den bränns inte ens, badare kan vara lugna. Däremot kan fiskare oroas.

Till Svarta havet kom den 1982, troligen med barlastvatten i fartyg, och åt så glupskt att ansjovis- och skarpsillfisket minskade till en tiondel.

Biologerna där började diskutera om man vågade plantera in en fiende, en annan art av kammanet som heter Beroe ovata. Ingen vet hur det gick till men plötsligt var "fiendemaneten" där.

Kan bekämpas

-Först då började fisket att återhämta sig, men det tog några år, säger Martin Larsvik.

Kammaneten kan sprida sig upp i södra Bottenhavet där salthalt och temperatur är rätt. Ett hav fiendemaneten inte kan leva i.

-Det är viktigt att vara observant på vad som kan hända, säger Martin Lars-vik.

Fullt av främmade arter i havet

Lena Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM