Han filmade våldtäkterna

Den populära fosterpappan lockade pojkarna med sprit

Foto: LOTTE FERNVALL
ödsligt Den lilla skogsvägen leder ner till fritidshusområdet där den omtyckte fosterpappan bodde. Den 49-årige mannen greps i augusti, misstänkt för våldtäkt på flera barn.
NYHETER

nn Fosterpappan älskades av traktens barn.

Trodde föräldrarna.

I själva verket förgrep han sig på flera pojkar och filmade övergreppen.

- Jag ville bara vara snäll, säger den 49-årige mannen i förhör.

På tisdag väntas åtalet väckas.

NORRTÄLJE.

Foto: Lotte Fernvall
”En mardröm” Socialchef Isabel Andersson säger att kommunen blev grundlurad av fosterpappan.

Ett litet rött fritidshus ligger längs en skogsväg. Bakom de ljusa volanggardinerna lyser en ensam blå lampa.

Här, i utkanten av Norrtälje kommun, bodde den omtyckte fosterpappan fram till augusti när han greps av polisen. Han är nu misstänkt för våldtäkt på flera barn.

Han var ensamstående och har inga egna barn, men i två års tid öppnade han sitt hem för traktens barn och ungdomar.

Några av dem hade honom som kontaktperson eller var familjehemsplacerade där av socialtjänsten. Men de allra flesta åkte dit frivilligt efter skolan. På veckokvällar och helger. En del sov över.

En av de pojkar som varit där några gånger är 16-årige Filip.

Det som många trodde var en plats i likhet med en fritidsgård, var i själva verket en fristad utan vuxenregler. Ett "partyställe", enligt Filip.

- Han bjöd in. Där fanns det mesta. Hembränt, öl, sprit, whisky och massor med ölplattor, säger han.

"Han gav dem piller"

Flera av de utnyttjade pojkarna är Filips vänner. Några har i förtroende berättat för honom och de har lovat varandra att aldrig avslöja vilka det gäller.

- Han har supit ner killarna och gett dem piller. Han har bara gett sig på dem som gillar att festa. En visste inte att han utnyttjats förrän snuten ringde.

En källa säger till Aftonbladet att det cirkulerar uppgifter om att pojkarna fått någon form av drog i sig. Polisen har även beslagtagit filmer där flera av barnen finns med.

Själv har mannen sagt i förhör:

- Jag ville bara vara snäll. Barnen tyckte att jag var snäll.

Sedan fosterpappan greps har utredningen svällt. Socialchefen i Norrtälje kallar situationen en mardröm. Alla barn som varit i kontakt med mannen är nu kartlagda av polisen. Omkring 100 personer har hörts, av dem är cirka 30 barn.

Polisen misstänker att sju barn utsatts för någon form av övergrepp. Alla är minderåriga pojkar, enligt källan. För minst två av dem gäller misstanken grov våldtäkt mot barn.

Många känner hat

Hur var det möjligt för fosterpappan att i två år dölja för omgivningen vad som pågick i det lilla huset? I en by där rykten sprids som höstlöv. Där alla inom tio minuter vet vem som slog sönder en fönsterruta i skolan.

I dag känner många hat mot mannen. Om han inte suttit häktad vet de inte vad de hade gjort.

Vissa känner skuld. Många är också besvikna på socialtjänsten.

- Hur kan man låta en ensam karl nere i skogen ta hand om andras barn? Hur ska man kunna lita på myndigheterna? undrar en kvinna.

- Fosterpappan passerade alla tuffa kontroller som gjordes, säger socialchef Isabel Andersson.Vi trodde att han var en jättebra person. Men även vi blev grundlurade.

Fotnot: Filip heter egentligen något annat.

49-åringen har erkänt delar av anklagelserna

Lennart Håård, Malin Nord

ARTIKELN HANDLAR OM