Förgiftad - i jakt på mördare

Ryske översten sökte sanningen om mordet på Politkovskaja

1 av 3
Alexander Litvinenko innan han blev förgiftad.
NYHETER

LONDON

Alexander Litvinenko utredde i hemlighet mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja.

Nu vårdas han på sjukhus för livshotande skador - efter att ha blivit förgiftad under ett möte på en restaurang.

Alexander Litvinenko var tidigare överste i den ryska säkerhetstjänsten, KGB:s efterföljare FSB.

Han hamnade i onåd efter att ha hävdat att organisationen planerat att mörda president Vladimir Putins fiende Boris Berezovskij. 2000 lämnade han Ryssland och gick i exil i Storbritannien.

Träff i London

För tre veckor sedan blev han kontaktad av en italiensk akademiker som hade information om mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

De bestämde träff på en sushirestaurang i centrala London. Kontakten överlämnade ett dokument där fyra agenter i FSB pekades ut som ansvariga för mordet, skriver tidningen Mail on Sunday.

Några timmar senare började Alexander Litvinenko må mycket dålig. När han kom under vård visade det sig att hans tillstånd var livshotande.

Tallium i blodet

Översten hade mycket höga doser av tallium i sitt blod. Tallium är ett blyliknande ämne, men mycket giftigare. Det är helt doft- och smaklöst och användes av säkerhetstjänster under det kalla kriget.

Ex-överstens tillstånd beskrivs för tillfället som allvarligt men stabilt. Han har tappat allt hår och har inte ätit på 18 dagar.

Förgiftad av FSB

Alexander Litvinenko och hans vänner är övertygade om att han förgiftats av FSB.

- Alexander tvivlar inte en sekund på att han förgiftades på den ryska regeringens initiativ, säger en vän till Sunday Telegraph.

Både Scotland Yard och den brittiska säkerhetstjänsten MI5 utreder nu mordförsöket.