- Han skrek: Det är ett rån

Ögonvittnet Svein mötte mördaren på bensinmacken

1 av 3 | Foto: roger neumann/vg
Polisen forslade i går kväll bort 38-åringens kropp från åkern nära Gravdal.
NYHETER

ANDEBU

Trippelmördaren klev in på bensinmacken, sköt ett skott i väggen och skrek:

- Det här är ett rån.

- I dag är jag bara tacksam för att inte ännu fler dog, säger ögonvittnet Svein Askjem, 55.

Svein Askjem bor alldeles i närheten av bensinstationen och det var till honom ägaren ringde när den misstänkte trippelmördaren började skjuta omkring sig inne i butiken.

- Han gick bara rakt in, sköt sönder snuskylen och skrek: "DET HÄR ÄR ETT RÅN", berättar han.

När personalen flydde hörde de bakom sig hur mannen sköt flera skott inne i butiken. Samtidigt körde flera andra billister in på macken för att tanka.

Sköt mot bilisterna

Minst två av dem försökte gå in i butiken men jagades i väg. En av dem med en hagelsalva i marken strax intill fötterna.

När Svein Askjem i nästa ögonblick kom fram till bensinstationen var trippelmördaren fortfarande kvar.

- Jag körde försiktigt fram till huset och såg att det stod en person där inne och talade i telefon, säger Svein Askjem.

Vad han då inte visste var att mannen i butiken just då pratade med sin kusin i telefon. Han berättade för kusinen att han mördat flera av sina familjemedlemmar, bland annat sin åldrade far.

"Han såg mig i ögonen"

- Jag körde in tvätthallen för att kunna titta in genom glasrutan till butiken. Men i samma ögonblick såg jag hagelbössan på disken. Och när han såg mig i ögonen sträckte han sig efter geväret, säger Svein Askjem.

Han fick snabbt i backväxeln och körde därifrån. Efter cirka en halvtimme kom den första polisbilen. Den körde förbi macken och upprättade en vägspärr ett par hundra meter bort.

- Sedan kom det två beväpnade polismän i skottsäkra västar. Men när gärningsmannen fick syn på dem gick han ut till sin bil och körde i väg, säger Svein Askjem.

De två poliserna, som avancerat fram mot bensinstationen till fots, är flera hundra meter från sin bil när de ser den misstänkte köra ut på landsvägen.

Följde efter mördaren

- Poliserna sprang fram till ett äldre par som var inne på macken för att tanka. Utan att tveka tog poliserna deras bil och följde efter mördaren. Det äldre paret fick vänta i flera timmar innan de fick tillbaka sin bil, säger Svein Askjem.

Efter knappt en halvmil kör den misstänkte mannen ut på en åker med sin Volvo. Där försöker poliserna få honom att ge upp. När han inte släpper sitt gevär skjuter de honom i benet.

Skadan är inte dödlig.

Mannen som mördat tre människor skjuter då ihjäl sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM