De äger lyxigaste villorna

Gessle i topp på listan över landets höjdarhus

NYHETER

Sveriges högst taxerade villa ligger i Halmstad och ägs av popstjärnan Per Gessle. Taxeringsvärdet är 14,4 miljoner.

Aftonbladet har kartlagt Sveriges lyxigaste villor.

Hittar du taxeringsvärdet på din grannes hus?

De flesta av villorna som hamnar på listan här intill över Sveriges 40 högst taxerade villor ligger i exklusiva storstadsområden.

Principen är att taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde.

– De svenska taxeringsvärdena har normalt en väldigt god relation till marknadsvärdet, säger Bengt Turner, professor vid Uppsala universitet och expert på fastighetsmarknadens ekonomi.

Prisökning i storstäder

– Det som avviker från detta är villor i de attraktivaste områdena. Lyxiga och udda hus brukar också vara undervärderade.

Efter att den senaste taxeringen gjordes för ett år sedan har marknadsvärdet ökat med i genomsnitt 10 procent för landet som helhet.

Störst har prisökningen varit i Malmöområdet med 12 procent, följt av Stor-Stockholm med 10 procent och Stor-Göteborg med 8 procent, visar siffror från Mäklarstatistik.

I andra delar av landet har villapriserna stigit betydligt långsammare.

Medelpriset för en villa i Sverige ligger nu på 1?668?000 kronor.

Fortsätter att stiga

Riksbankens räntehöjningar har lett till att prisutvecklingen bromsats under de senaste månaderna.

Enligt alla bedömare Aftonbladet varit i kontakt med kommer dock de nya reglerna för fastighetsskatten att leda till att priserna för de dyraste villorna kommer att fortsätta stiga.

Mäklarkedjan Svensk fastighetsförmedling har verksamhet över hela landet och brukar snabbt få indikationer på vart villapriserna är på väg.

Flera faktorer påverkar

– Framför allt kommer de nya reglerna att påverka priserna på villor som ligger i attraktiva storstadsområden och som har höga taxeringsvärden i dag, säger Niclas Strahner, informationschef för Svensk fastighetsförmedling.

– Som alltid är det många faktorer som påverkar prisutvecklingen. Men allt som leder till att boendekostnaderna sänks leder också till att attraktionsgraden ökar. Och därmed stiger också priset.

Här hittar du taxeringsvärdena

Ladda hem pdf.fil

Thomas Gustafsson