Fler pedofiler än väntat söker hjälp

Ny klinik ska förebygga sexbrott

NYHETER

En ny klinik som ska förebygga sexualbrott har fått större gensvar än väntat.

Över tusen personer har tagit kontakt med kliniken sedan den öppnade.

För ett halvår sedan öppande det sexualmedicinska centret på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Under den tiden har tusen personer varit kontakt med kliniken och 40 av dem har velat prata om sin onormala sexdrift som de har svårt att kontrollera, rapporterar Ekot.

– Varje barn som inte blir utsatt för ett övergrepp är en väldigt stor vinst och varje kvinna som inte råkar ut för ett övergrepp är också något som är väldigt betydelsefullt, säger Stefan Arver, verksamhetschef på det sexualmedicinska centret, till Ekot.

Dålig självinsikt

Pedofiler beskriver sig ofta som "barnens bäste vän" och enligt Stefan Arver går en stod del av terapin ut på att de ska inse hur fel de tänker.

– Det är naturligtvis en bild av verkligheten som är så helt avvikande från den normala och det är ju en del av den process som själva behandlingen går ut på att försöka ändra på och ge insikt i detta, säger Stefan Arver.

Kliniken ska fungera som ett resurs- och kunskapscentrum för hela landet. Om drygt tre år hoppas man kunna presentera forskningsresultat som visar vilka behandlingsmetoder som fungerar.

Även om man enligt forskarna redan nu vet att det är nästan omöjligt att bota en sexuell läggning mot barn, kan man kan ändå undvika att personen begår övergrepp genom att lära personen undvika situationer där man är ensam med barn.

– Så länge man ha personerna i ett behandlingsprogram kan man säga att riskerna för ett övergrepp är kraftigt reducerade, säger Stefan Arver.

Susanna Vidlund