Krockade på väg till BB – sonen föddes i bilvrak

”Han spratt ut som en liten superman”

NYHETER

På väg till BB tappade bilen fästet på den glashala vägen, och kraschade i vägräcket. Heli Henttonen fick föda i bilvraket, med sin sambo Frank Spidsbergs hjälp.

– Han spratt ut som en liten superman. Det var kaotiskt, säger Frank Spidsberg till aftonbladet.se.

Foto: FRANK SPIDSBERG

Natten till måndagen kände Heli Henttonen att hon skulle föda. Eftersom familjen bor på tredje våningen tog det tid nedför trappen. Sambon Frank Spidsberg satte sig bakom ratten och hans mamma åkte med i passagerarsätet. Heli stod på alla fyra i baksätet för att lindra smärtan.

Men bara efter 500 – 600 meter tog färden mot Rikshospitalet i Oslo slut. I en korsning gled bilen rakt fram på den glashala vägen – och kraschade i ett räcke. Som tur var åkte de bara i 30 kilometer i timmen, och ingen skadades. Men i samma ögonblick satte förlossningen i gång på allvar i den kvaddade bilens baksäte.

Panik och ångest

– Det var mycket panik och ångest då. Jag ringde sjukhuset som skickade en ambulans, men det fanns inte tid att vänta, barnet kom, berättar Frank.

Han hjälpte sin sambo av med kläderna samtidigt som hans mamma tog emot instruktioner från sjukvårdspersonal i telefonen.

– Det var bara att kasta sig in och hjälpa till. Fast jag gjorde inte så mycket mer än tog emot pojken och lindade in honom i jackor. Det gick så fort. Han spratt ut som en liten superman.

Först några minuter efter att pojken kommit till världen anlände ambulansen till platsen för att ta hand om mor och barn, som båda mår bra.

"Heli var lugnast"

Frank och Heidi har två barn sedan tidigare, en tioårig pojke och en flicka på två år.

– När de har fötts har jag varit med som man brukar vara, och klippt navelsträngen och så. Men det här var någonting helt annat. Det känns häftigt, och jag har fortfarande inte hunnit landa riktigt. Men just när det hände var det kaotiskt.

Allra lugnast i bilen var Heidi, berättar Frank.

– Hon arbetar som barnmorska, så hon vet vad hon ska göra. Dessutom är hon finländsk, så hon klarar sig alltid. Jag var mycket mer nervös. Men min mamma var nog allra upprördast, berättar Frank.

Pojken, som ännu inte fått något namn, är 50 centimeter lång och väger 3385 gram.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM