Terrorattack mot flyg stoppad i Tyskland

Sex misstänkta förberedde sprängning av El Al-plan

NYHETER

Diskussioner om hur mycket pengar medhjälparen skulle få röjde terrorplanerna. Därför har polisen i Tyskland nu sex personer misstänkta för att ha förberett sprängning av ett passagerarplan.

Dagstidningen Die Welts nätupplaga uppger, utan att nämna sina källor, att målet var ett plan från det israeliska flygbolaget El Al.

För andra gången på ett halvår ser Tyskland ut att ha undgått ett förödande terroristdåd. Den här gången var polis och åklagare ute i tid och kunde stoppa planerna. Den 31 juli misslyckades terroristerna att få bomberna på två regionaltåg att explodera. De två islamisterna kunde senare gripas.

Flera razzior

På måndagen meddelade riksåklagaren att hon i fredags lät gripa sex personer och genomföra razzior i nio lägenheter. Dagen därpå släpptes alla utom en, som redan sitter fängslad för ett annat brott.

De sex, som enligt tyska medier alla ska vara från länder i Mellanöstern, misstänks för att i somras ha planerat att föra ombord en väska med sprängmedel på ett flygplan. Detta skulle ske med hjälp av en person med full tillgång till säkerhetszonen på en flygplats, av allt att döma en anställd.

Nämns inte var

I riksåklagarens pressmeddelande nämns inte de misstänkas nationaliteter och inte heller vid vilken flygplats aktionen planerades. Men alla de nio lägenheter som genomsöktes ligger i delstaterna Hessen och Rheinland-Pfalz. Frankfurt ligger i Hessen och bara några mil från flygplatsen går gränsen till Rheinland-Pfalz, varför mycket talar för att planerna riktades mot ett plan som skulle lyfta från Frankfurts flygplats.

Enligt riksåklagaren tog de misstänkta terroristerna kontakt med en person som hade tillträde till flygplatsen och denne förklarade sig villig att mot betalning föra ombord sprängmedlet. Men sedan kunde personerna i Tyskland och deras uppdragsgivare, vilka uppenbarligen befinner sig utomlands, inte komma överens om summan. Och det meningsutbytet har tysk polis av allt att döma avlyssnat.

De sex misstänks nu i första hand för medlemskap i, eller understödjande av, en terrororganisation. Om några bevis för misstankarna hittades vid fredagens razzior eller om planerna har islamistisk bakgrund säger riksåklagarämbetet inte.

Afghanistan

Tidigare i år har myndigheter och terrorexperter varnat för att risken för angrepp i Tyskland eller mot tyska mål kan ha ökat. En av anledningarna kan vara den tyska militära närvaron i Afghanistan. Varningarna skärptes i förra månaden, när medier visade bilder av tyska soldater som poserade med dödskallar från en afghansk grav.

Den ene av två terrorister som i somras placerade splitterbomber i två tåg intervjuades i förra veckan av tysk tv. Han sitter häktad i sitt hemland Libanon; hans landsman sitter i Berlin. I tv-programmet sade mannen att bomberna var ett straff för att en tysk tidning skulle ha publicerat de danska Muhammedkarikatyrerna.

Terrordåd i Europa

Leif Svensson/TT