Här är Jack the Ripper

Fantombild klar – 118 år för sent

NYHETER

Det är mer än hundra år sedan Jack the Ripper härjade i Whitechapel i östra London. Nu har Scotland Yard framställt en "fantombild" av seriemördaren.

Foto: AP

Londonpolisens experter har kommit fram till att Jack Uppskäraren var "skrämmande normal", skriver BBC, som på tisdagen sänder en dokumentär om mannen som tros ha knivmördat och styckat minst fem prostituerade 1888.

Hade inte den förste brittiske seriemördaren sett ut ungefär som folk gör mest hade han knappast förblivit oupptäckt.

Londonpolisen sökte sannolikt efter "fel sorts" man.

Liksom tidigare bland andra den amerikanska kriminalförfattarinnan Patricia Cornwell, som var först med att utnyttja modern DNA-teknik, har Scotland Yards utredare gått igenom det 118 år gamla bevismaterialet.

I gruppen ingick bland andra en patolog, en historiker och en expert på gärningsmannaprofilering.

”Borde ha knackat dörr”

Med det material Scotland Yard förfogar över i dag "hade det bara varit för konstaplarna att ge sig ut och knacka dörr", heter det.

Jack the Ripper var, vet man nu, i 30-årsåldern. Han var kortväxt och rundnätt.

Han såg på intet sätt ovanlig ut, men besatt en ovanlig grymhet.

Namnet Jack the Ripper fick han tack vare ett brev som någon skickade till en nyhetsbyrå i London vid tiden för morden. Polisen avfärdade brevet som en bluff, men namnet blev kvar.

Försvann i Londonfoggen

Spekulationerna om vem mördaren kunde vara var sjövilda: en världsberömd författare, en brittisk prins och kungafamiljens förlossningsläkare var bland dem som blev utpekade.

I efterhand har det beskrivits som om mördaren gång på gång bara försvann i Londonfoggen. Det är inte heller sant. Det fanns vittnen som man borde ha lyssnat på. Numera tror sig Scotland Yard till och med veta på vilken gata Jack the Ripper bodde.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM