Facklig strid om sympatistrejk

Transport: Metall har gett upp kampen mot kapitalet

NYHETER

Transports ordförande Per Winberg är utom sig av ilska över IF Metall, som inte vill lova att ställa upp på sympatistrejker.

- Metall har gett upp kampen mot kapitalet, säger han till TT.

Hans vrede utlöstes av ett inslag i Sveriges Televisions Rapport på måndagskvällen. Där säger IF Metalls ordförande Stefan Löfvén:

- Det är för tidigt att binda sig för sympatiaktioner redan nu när det är flera månader kvar av avtalsrörelsen. Vi vet ingenting om situationen framåt vårkanten.

I nästa vecka ska 15 förbund uttala sig om LO-styrelsens rekommendationer inför avtalsrörelsen. Frågan är om de enskilda förbunden vill delta i samordningen eller inte. En av de tunga punkterna är sympatiåtgärderna.

Rörelsens själ

Transport styrelse beslutade på måndagen att stödja samordningen.

- Det är fullständigt avgörande för svenska arbetarrörelse att vi är tillsammans. Om det är någon gång vi kan göra en insats mot kapitalet i hela LO-kollektivet, så är det nu när vinsterna är höga och aktieägarna och direktörerna har fått sitt, säger Per Winberg.

TT: Varför är det så viktigt att lova sympatistrejka för varandra?

- Det är ju själen i arbetarrörelsen att man hjälper varandra. Det är vad solidariteten handlar om, svarar han.

- Med sin filosofi tillhör IF Metall och industriförbunden inte arbetarrörelsen längre.

Fler tveksamma

Livsmedelsarbetareförbundet är också tveksamt till att ställa upp i sympatiåtgärder. Även Skogs- och träfacket ska ta upp frågan.

- Grundbulten är att vi ställer upp för varandra. Men när lågavlönade ska ställa upp för andra som redan tjänar mer, då börjar de självklart att fundera, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson till Rapport.

Winberg fnyser åt Livs och Skogs:

- De är bara en svans.

- Metall håller på att förstöra vårt upplägg av samordningen mot kapitalet och det står jag inte ut med. De möglar sakta inifrån, säger Winberg som räknar facken inom tjänste-, service- och kommunsektorn till sin sida i den vidgande LO-sprickan.

- Industriavtalet håller på att förstöra Sverige och LO-kollektivet, slår han fast.

Lars Pedersen/TT