Döde sonen - en diamant

Vill bära Vincent, 11, som en ring

1 av 3 | Foto: Marcus Heyl
sonen som smycke Idén att göra en diamant av Vincents aska fick mamma Berit av en tidningsartikel som sonen läste strax innan han dog.
NYHETER

BERLIN

Berit Crawford, 36, lät göra en diamant av sin döde son.

Nu vill hon bära 11-årige Vincent som en ring på sitt finger.

Sonen föll ut genom fönstret i hemmet i Hamburg.

- Strax innan var vi på en flygresa tillsammans. Han läste en artikel om att aska från döda människor kan användas för att göra diamanter. Det är en vacker idé, sa han, säger Berit Crawford.

Nu har hon låtit pressa sonens aska till en diamant på 1,21 karat. För det betalade hon 38000 kronor.

Ska slipa diamanten

- Jag har inte låtit slipa diamanten än, men jag tänker göra det innan jag sätter det på en guldring - då kan jag ha min döde son hos mig hela tiden.

Begravningsentreprenören Renè Andree, 22, i Berlin har specialiserat sig på att omvandla kvarlevor av döda människor till vackra smyckestenar.

- Metoden har varit känd i tre år, säger han.

- Vi tar minst 300 gram av askan och filtrerar den så att det återstår 90 procent kolpulver. Där finns också grundämnet bor som ger diamanten färg. Ju mer bor, desto mörkare sten.

Lång process

- Det tar två veckor att göra en diamant på en fjärdedels karat. Ju större sten, desto längre tid, säger Renè Andree. En fjärdedels karat kostar drygt 20000 kronor. En hel karat kostar 45000.

- Arbetet utförs på ett laboratorium i Schweiz, där det färdigfiltrerade materialet utsätts för en våldsam press och värms upp till flera tusen grader.

- Jag ska öppna en filial i Sverige snart. Senare också i Norge, säger Renè Andree.

Asbjørn Svarstad