08:or nobbar löfte om fräsch lantluft

Landet attraherar inte - karriär och vänner viktigare

Foto: Malin Bonde
Petra Fröderberg, 30, och Erik Fröderberg, 26, har precis flyttat från innerstan – till Alvik. ”Det är en stor omställning att plötlsigt bo utanför tullarna. Det käns lite grann som att bo på landet”, säger Erik.
NYHETER

Småstädernas försök att locka stockholmare ut på vischan blev ett fiasko.

Stockholmare vill satsa på karriären, visar en ny forskarrapport.

Du har säkert sett reklamen i tunnelbanan.

Med löfte om ren luft och en familjevänlig lantidyll har flera småstäder runt om i landet försökt få stockholmarna att flytta ut på landet.

Nu visar en ny forskarrapport att kampanjerna varit förgäves.

– Vi kan inte se att den haft någon som helst effekt.

Inte så lättpåverkade

Antagligen är det så att flyttare inte är så lättpåverkade i sina beslut, säger Thomas Niedomysl, forskare vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Högskolan i Gävle.

Han har i sin doktorsavhandling gjort mätningar av flyttströmmar över olika kommungränser i Sverige och jämfört dem som har gjort reklam för sin stad med dem som inte gjort det.

Familj och vänner viktigare

Enligt undersökningen flyttar de flesta på grund av studier och arbete och är i åldrarna 20–25. Barnfamiljer och äldre är inte lika rörliga.

– Boendemiljön och närhet till familj och vänner blir viktigare ju äldre man blir. Det är väldigt viktiga beslut i ens liv att fatta. Därför är det kanske inte så enkelt att bara bryta upp, säger Thomas Niedomysl.

Clarence Frenker