Ubåtens last – 3,3 ton kokain

1 av 2 | Foto: AP
Koks i lasten Den hemmabyggda ubåten som kustbevakningen stoppade utanför Costa Rica var gjord i trä och glasfiber – och lastad med 3,3 ton knark.
NYHETER

Knarksmugglarna byggde en egen ubåt.

I lasten hade de kokain för 700 miljoner kronor.

Tre mystiska plaströr som flöt över Stilla havet gjorde kustbevakningen i Costa Rica misstänksamma.

Uppmärksamheten betalade sig.

Ur havet fiskade myndigheterna upp en 15 meter lång hemmagjord ubåt fylld med kokain till ett värde av nästan 700 miljoner kronor.

De fyra männen ombord trängdes med sammanlagt 3,3 ton knark?–?som förmodligen skulle säljas på den amerikanska marknaden.

Färdades 125 mil

Det var i fredags som ubåten byggd i trä och glasfiber siktades 16 mil utanför Costa Ricas kust i närheten av Coco-öarna.

Den rörde sig framåt i makliga tolv kilometer i timmen på två meters djup, uppger Costa Ricas säkerhetsminister Fernando Berrocal.

De fyra männen?–?två colombianer, en guatemalan och en srilankes?–?använde plaströren till att andas.

Enligt Elaine Samson, vid USA:s ambassad i Costa Rica, hade männen förmodligen färdats från Colombia. Den närmaste colombianska hamnen ligger 125 mil från den plats där ubåten avslöjades.

–?Det är första gången i landets historia som en sådan farkost fångas in, säger Fernando Berrocal.

Har använts tidigare

Men hemmabyggda knarkubåtar har använts av kreativa smugglare tidigare.

I mars hittade den colombianska marinen en 18 meter lång ubåt gjord i glasfiber.

Den tros ha använts för att frakta tonvis med kokain ut till mindre båtar i Stilla havet för vidare transport till USA och Centralamerika.

Enligt myndigheterna har havstransporter blivit kokainsmugglarnas nya favoritmetod eftersom effektivare radarsystem gjort det svårare att undkomma upptäckt i luften.

Johan Edgar