Handskador sker oftast i hemmet

Allt fler små barn skadar händerna

Foto: ANDREAS HILLERGREN/BILDBYRÅN
Elinor Ljungberg och Lars B Dahlins forskning syftar till att hitta sätt att minska handskadorna på barn. En av de vanligaste skadorna är fingertopps­skador.
NYHETER

En krossad hand i mangeln eller ett pekfinger under vedklyvaren. Allt fler småbarn drabbas av handskador.

– Hemmet är den farligaste miljön, säger Lars B Dahlin, handkirurg i Malmö.

I lördags skadades en treårig pojke på Sofielund när hans hand fastnade i tvättstugans mangel. För att få loss pojken fick räddningstjänsten klippa sönder maskinen.

– Vi får in ungefär två barn per år med mangelskador, säger Lars B Dahlin som tillsammans med doktoranden Elinor Ljungberg driver ett forskningsprojekt på Umas om handskador på barn upp till skolåldern.

Forskningen, som är den enda i sitt slag i Sverige, visar att fler barn behöver sjukhusvård för sina handskador.

Under den studerade perioden fördubblades antalet skador. Men allvarliga incidenter, som till exempel mangelskador, står dock bara för en liten del av olycksfallen.

– Den vanligaste anledningen till att barn kommer till oss är att de fastnat i en dörr och skadat fingertopparna, säger Elinor Ljungberg.

De allra flesta barn som skadas gör det i de egna hemmen.

Stressade föräldrar och bristande uppmärksamhet kan vara förklaringen.

– På dagis är det mycket mindre risk för barnen att göra illa sig. Jag är övertygad om att det går att minska de här skadorna om man ökar medvetenheten om riskerna, säger Lars B Dahlin.

Så här skyddar du ditt barn:

Kajsa Sigvardsson (.se)