Så mycket snyggare blir vi av alkohol

Brittiska forkare har tagit fram en formel för hur alkoholen får oss att uppfatta andra

Foto: Peter Wixtröm
Du bli snyggare om den som spanar in dig är onykter. Det har brittiska forskare slagit fast.
NYHETER

Nära sju av tio engelsmän har lämnat sitt nummer till någon som de tyckte var snygg när de var berusade, men inte var attraherade av i nyktert tillstånd.

Nu har forskare räknat ut en formel för hur mycket snyggare människor i omgivningen blir av alkohol.

Forskare har bevisat vad många flitiga krogbesökare redan anat. Alkohol får andra människor att verka snyggare.

Men det är inte bara promillehalten i blodet som avgör hur mycket attraktiv are andra människor blir. Faktorer som ljusstyrka och rökighet i lokalen och avstånd till varandra avgör också.

Forskare vid universitetet i Manchester i England har räknat fram en formel där alkoholenheter och de andra parametrarna räknas ihop.

Oattraktiva blir supermodeller

– En person med normal syn, som har druckit fem stora starköl och tittar på en person 1,5 meter bort i ett ganska rökigt och dåligt upplyst rum skulle få resultatet 55, vilket betyder att de har en måttlig försnyggningseffekt, säger Nathan Efron, professor i optik vid universitetet i Manchester, till BBC News.

Om resultatet blir mindre än 1 finns det ingen försnyggande effekt. Blir siffran mellan 1 och 50 verkar en person som du i vanliga fall inte skulle tycka var vacker ”visuellt offensiv”. Oattraktiva personer blir plötsligt tilldragande mellan 50 och 100. Är försnyggningseffekten över 100 verkar de som man i vanliga fall inte skulle tycka var snygga alls som supermodeller.

25 procent snyggare

Och att formeln gäller i praktiken råder ingen tvivel om. Enligt en undersökning har 68 procent av alla britter någon gång gett sitt telefonnummer till någon de tyckte var snygg när de drack på puben, men sedan ångrat sig. Orsak: i nyktert tillstånd och dagsljus har de inte funnit personen attraktiv.

En annan studie i Skottland har visat att studenter som druckit måttligt med alkohol bedömde representanter för det motsatta könet som 25 procent snyggare än vad nyktra studenter gjorde.

Enligt forskarna påverkar alkohol den del av hjärnan som bedömer hur attraktiva andras ansikten är.

Karin Thurfjell