Mölndalsån svämmar över

Banverket bygger vallar mot vattnet

Foto: Nils Jakobsson
Banverket bygger vallar mot den översvämmande Mölndalsån. Till höger i bild står Björn Degerlund, arbetsledare.
NYHETER

Det envetna regnandet över Göteborg har gjort att Mölndalsån nu svämmat över. Gator har fått stängas av och en källare har vattenfyllts. Och nu bygger Banverket vallar för att skydda sig mot det stigande vattnet.

Foto: Geza Palyi
Bilarna på Göteborgsvägen har svårt att ta sig fram på grund av översvämningen.

Som räddningstjänsten tidigare befarat har de senaste dagarnas regnande nu fått Mölndalsån att svämma över. Under tisdagseftermiddagen översvämmades en fastighet på Ågatan, där vallarna mot ån är som lägst.

- Vi är på plats, men det är inte så mycket vi kan göra, säger Dennis Olsson på Räddningstjänstens ledningscentral i Göteborg till Sveriges Nyheter.

- Pumpar vi ut för mycket vatten stiger det ju bara någon annanstans. Det var samma sak förra året.

Beredskapspersonal kontrollerar läget

Enligt Räddningstjänsten har man nu kontaktat Mölndals kommun. Det blir nu deras jobb att försöka hindra att vattnet stiger ytteligare med hjälp av sandsäckar.

– Ågatan är avstängd och på Göteborgsvägen är framkomligheten mycket begränsad, säger Jessica Stenhof på Mölndals gatukontor.

Just nu vet man inte vad som kommer hända, om ån kommer svämma över mer. Några vallar byggs inte i nuläget, men man släpper ut maximalt med vatten ur ån för att motverka översvämningen.

– Vi har läget under kontroll, vi har beredskapspersonal ute som har koll på läget, säger Jessica Stenhof.

Banverket bygger vallar

Banverket är också ute och bygger vallar mot Mölndalsån. Spåret ner mot Kungsbacka löper parallellt mot ån och vid Mölndalsvägen håller man nu på att försöka hindra vattnet att underminera banvallen.

Tidigare på tisdagsförmiddagen vattenfylldes även en gångtunnel i Gamlestan. Fotgängarna tog istället den farligare vägen över spåren för att slippa vattnet. En tillfällig gångbro i trä gör att det nu går att ta sig torrskodd över vattnet.

– Vi mäter hela tiden vattennivån och håller kontakten med alla berörda kommuner och andra kontaktpersoner, säger Lotta Molander på räddningstjänsten.

Enligt SMHI ska regnet avta mot kvällen och det ska vara uppehåll imorgon. Men på torsdag fortsätter regnet.

Eric Thorsson