"Vuxna är ansvariga för att mobbningen ska sluta"

Jenny Ingårda från BRIS chattade med läsarna om mobbning

NYHETER

Karl säger: Är det lika vanligt att killar och tjejer mobbas? Finns det några siffror på vilket kön som är mest drabbat?

Jenny Ingårda säger: Hej! När vi tittar på de som hör av sig till oss, så är det mer vanligt att det är killar som mobbar. Men vi kan också se att andelen tjejer som mobbar har ökat de senaste åren. Du kan läsa mer på BRIS-rapporten på www.bris.se.

Ludvika säger: Hej Jenny ! Vad kan ni göra för att stoppa mobbarna ?

Jenny Ingårda säger: Hej! Till BRIS ringer och skriver mest de som blir mobbade och då jobbar vi mycket med att stärka dem och få dem att fundera kring vilka de ser som kan hjälpa dem, där de bor.

När det gäller att stoppa dem som mobbar så handlar främst vårt arbete om att vara ute och föreläsa för exempelvis skolpersonal och få dem att fundera kring sitt anti-mobbningsarbete på just deras skola.

Anna säger: HEJ, min fråga är om svenska ungdomar mobbar mer än ungdomar med invandrarbakrund? tack på förhand

Jenny Ingårda säger: Hej! Tyvärr så kan jag inte svara på det. Vi kan inte i våra möten med barn och ungdomar över Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen säga om det är svenska ungdomar eller ungdomar med invandrarbakgrund som hör av sig. De är helt anonyma när de tar kontakt med oss.

Jens_ säger: Ligger det något i att hur man själv är som person som avgör om man är mobbad? D.v.s. att man gör sig själv till ett offer?

Jenny Ingårda säger: Hej Jens! Att skylla på att mobbningen beror på hur personen är tror jag är helt fel. Däremot kan ju mobbning i längden göra att den som blir mobbad får dåligt självförtoende och därmed också har svårt att säga emot och våga reagera. Många tar ju också på sig skulden själv till att de blir mobbade. Därför tror jag att det är viktigt att om man blir mobbad, så måste man ta hjälp av andra, dels för att lära sig säga emot och stärka sitt självförtroende men också för att få hjälp att prata med de som mobbar. Hoppas att du har fått svar på din fråga./

säger: Hur stort är skolans ansvar, vad kan man kräva?

Jenny Ingårda säger: Hej! Skolan har ett stort ansvar. Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan. Jag tycker att man absolut ska kräva att skolan har en väl fungerande anti-mobbningsplan och att de hela tiden jobbar med dessa frågor. Som förälder är det viktigt att man tar reda på vilken plan just ens barns skola har. Jag tycker absolut att man kan kräva att det inte ska förekomma någon mobbning på skolan.

en som bryr sig säger: Hej jag vill veta hur jag som förälder kan hjälpa till att stoppa mobbningen? Jag tycker det är fruktansvärt hur andra människor kan påverka ens liv, jag vill gärna har info om hur jag kan hjälpa till, har länge funderat på agera men vet inte hur M.V.H Mimmi

Jenny Ingårda säger: Hej! En sak som du som förälder kan göra är att se till att skolan har en bra anti-mobbningsplan. Men som vuxen är du också en viktig person för barn och ungdomar och kanske skulle du kunna bli en resurs på en skola nära dig. Ta kontakt med skolan och hör om de behöver hjälp på något sätt. Ett annat sätt att hjälpa till, är att anmäla sig till olika frivillighetsorganisationer som jobbar med dessa frågor, för att på så sätt vara ett stöd för dem som hör av sig dit. Exemepl på organisationer är Rädda Barnen, Röda Korset och BRIS. Lycka till med ditt arbete, du behövs verkligen.

Anna-J säger: Hej. Det går några taskiga killar i min skola. De tror att de kan säga dumma saker till oss bara för att de är äldre. Vad sa jag göra för att få dem att sluta.

Jenny Ingårda säger: Hej! Vad bra att du reagerar och känner att du vill göra något. Som elev kan det dock vara svårt att själv säga till och därför är det viktigt att du berättar för en vuxen på skolan. Kanske finns det en kamratstödjargrupp på din skola? Det är viktigt att veta att du inte själv ska behöva lösa detta utan att det är vuxna som är anvariga för att de ska sluta. Stå på dig och sköt om dig!

fredrik säger: Som ungdom så stöter jag ofta på mobbade över Internet. Hur kan man hjälpa dessa på bästa sätt?

Jenny Ingårda säger: Hej! Det du beskriver är ett allt vanligare problem. Som vän kan du vara ett en bra kompis genom att stöta dem och få dem att förstå att det inte är fel på dem utan att det är de som mobbar som gör fel. Du är säkert en mycket viktig person för dem, en trygg person som de kan prata med. För många som blir mobbade är de perosner som de möter på Internet mycket viktiga. Jag tycker också att du kan gå in på www.medieradet.se. Där finns det bra information om hur man kan tänka i dessa frågor. Där finns också tips till föräldrar och till skolpersonal.

säger: Hej! Jag undrar vad BRIS tycker om att det sällan är mobbaren som får byta skola, utan den som blir mobbad?

Jenny Ingårda säger: Hej! Självklart är det helt fel att den som mobbas ska behöva byta skola. Vi tycker att det är synd och helt fel att det behöver gå så lång så att personerna behöver byta skola - oavsett om det handlar om den som blir mobbad eller de som mobbas. Skolan måste ta tag i dessa frågor på plats och inte komma undan genom att en inblandad flyttar.

sofie säger: Hej! Är man helt anonym om man kontaktar er? Skämms så över det de gör med mej men orkar snart inte mer.

Jenny Ingårda säger: Hej! Ja, du är absolut helt anonym och du kan ringa eller skriva om precis vad som helst. Vi möter varje år cirka 20 000 barn över mejl och telefon och vi som sitter och svarar har hört det mesta. Så du behöver inte vara orolig för att berätta det du vill berätta. Skulle det kännas jobbigt, så är det bara att lägga på och prova igen när det känns bättre. Sköt om dig!

josefin säger: Har mobbing blivit vanligare på senare år?

Jenny Ingårda säger: Hej! Det är svårt att säga. Hos oss på BRIS har det alltid varit ett av de vanligaste problemen som man hör av sig om. Det som har blivit vanligare är dock att mobbningen sker över Internet och genom SMS och det är ju ett nytt sätt att mobba.

Jenny Ingårda säger: Tack alla som har hört av sig med bra frågor. Har ni fler tankar så är ni välkomna att höra av direkt till BRIS. Ha det så bra / Hälsningar Jenny