Libanesisk minister mördad

"Jag ser Syriens hand bakom mordet"

NYHETER

Den libanesiske industriministern och kristne ledaren Pierre Gemayel sköts till döds i Beirut i dag.

Gemayel var känd motståndare mot Syriens inflytande i landet, och mordet på honom kommer sannolikt att öka de politiska spänningarna i landet, rapporterar AP.

– Jag ser Syriens hand bakom mordet, säger Saad Hariri, ledaren för den anti-Syriska majoritetet i parlamenetet och son till mördade förre premiärministern Rafiq al-Hariri, enligt Sky News.

Gemayel sköts till döds i på tisdagseftermiddagen i en förort till Beirut. Enligt vittnen körde en annan bil på Gemayels bil bakifrån, och en man steg ut och sköt Gemayel.

Han fördes snabbt till sjukhus, men läkarna kunde inte rädda hans liv.

Många attentat i Libanon

Pierre Gemayel är med i Phalange-partiet som stöder den anti-syriska majoriteten i Libanons parlament. Parlamentet är låst i en maktstrid mellan Syrien-förespråkande Hizbollah-partiet och den anti-Syriska majoriteten.

Hizbollah-politiker sade dock i ett uttalande att partiet fördömde mordet.

Politiker och journalister, i synnerhet Syrienkritiker, har utsatts för en rad attentat efter mordet på förre premiärministern Rafiq al-Hariri i februari förra året.

Polis och militär på gatorna

Pierre Gemayel är son till Libannons förre president Amin Gemayel.

I en intervju med CNN kallade Saad Hariri Gemayel för en "vän och en bror till oss alla".

– Ceder-revolutionen är iunder attack. I dag har en av de största kämparna för ett fritt demokratiskt Libanon dödats. Vi tror att Syriens hand ligger bakom det här, Sade Hariri.

– Rättvisan kommer att hitta alla dem som ligger bakom mordet, sade han också innan han såg ut att bryta ihop.

Efter mordet befarade libanesiska myndigheter kaos, och poliser och militär beordrades ut på gatorna för att hindra upplopp.

Gemayel har överlevt flera tidigare mordförsök.

Karin Thurfjell, TT