Fast på tusen meters djup

Syret på väg att ta slut för instängda gruvarbetare

Foto: ANDRZEJ GRYGIELANDRZEJ/EPA/SCANPIX
Åtta redan döda 23 gruvarbetare spärrades in i den 50-gradiga hettan. Åtta har bekräftats döda och nu pågår arbetet för att rädda de som fortfarande kan vara vid liv
NYHETER

WARSZAWA-STOCKHOLM. Gruvarbetarna kvävs sakta till döds i hettan på en kilometers djup.

Sent i natt hade åtta döda kroppar hittats i rasmassorna.

Hoppet minskade minut för minut för deras femton kollegor. Vid lunchtid på onsdagen var de fortfarande instängda i gruvan.

Gasexplosionen i kolgruvan i södra Polen i går eftermiddags fick katastrofala följder.

Arbetarna nere i schakt 506 drygt en kilometer under marken spärrades in i den 50-gradiga hettan.

Enligt Zbigniew Madej, talesman för Halembagruvan i samhället Ruda Slaska, var hoppet om att hitta någon av de 23 fångade gruvarbetarna vid liv mycket litet.

Åtta döda

-Det finns ingen luft därnere. Förhållandena är extrema och och vi har ingen radiokontakt med dem, sa han vid 23-tiden i går kväll.

Då var åtta av gruvarbetarna redan bekräftat döda.

Grzegorz Pawlaczek, chef för gruvbolaget, sa i ett radiotal vid midnatt att räddningsinsatsen ska fortgå till siste man, eller kropp, har bärgats från fängelset under marken.

Men han tillade:

- Chansen att överleva är mycket, mycket liten.

Uttalandet orsakade kaosartade scener utanför gruvan. Många anhöriga och kollegor hade i natt samlats där i förhoppningen att få återse sina nära och kära vid liv.

För hustrun och sonen till Miroslaw Broda slutade tragedin lyckligt. Han befann sig på 800 meters djup under explosionen och kunde ta sig ut oskadd.

-Du lever, du lever, skrek hans familj och kastade sig kring halsen på honom när han kom upp ur gruvan.

Rev en vägg

Olyckan inträffade när sammanlagt 31 arbetare rev en vägg i en underjordisk korridor i gruvan. Åtta av dem lyckades undkomma den dödliga metangasexplosionen.

Tidigare explosion

-Det är en tragedi. Människor har dött här, sa den polske presidenten Jaroslaw Kaczynski som flög till området för att övervaka räddningsarbetet.

Halembagruvan har varit i drift sedan och är en av de äldsta i Polen. För 16 år sedan omkom 19 arbetare vid en gasexplosion i gruvan.

Zbigniew Kuczynski, Johan Edgar, Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM