15 byggchefer i svartjobbshärva

Har kostat staten tiotals miljoner - nu väntar åtal

Foto: PETER KJELLERÅS
Med hjälp av falska fakturor och bolag ska svartjobben ha mörkats. 15 chefer är nu misstänkta för inblandning. Bygget på bilden har inget med brottshärvan att göra.
NYHETER

15 chefer i olika byggföretag misstänks för inblandning i en svartjobbshärva som kostat staten tiotals miljoner. Snart är utredningen klar och åklagaren räknar med åtal.

Under hösten har en stor svartjobbshärva nystats upp inom bygg- och stålbranschen i Göteborgsområdet. Sammanlagt har åtta personer suttit häktade, alla med ledande befattningar inom sina respektive företag.

– I takt med utredningen har vi släppt alla utom en som fortfarande sitter häktad. Men i samtliga fall kvarstår misstankarna eller har stärkts, säger kammaråklagare Henric Fagher.

Mörkat verksamheten

Totalt är 15 personer misstänkta för att ha använt svart arbetskraft i stor omfattning. Verksamheten ska ha mörkats med hjälp av falska fakturor och bolag.

De misstänkta är inflytelse­rika personer som har officiella befattningar inom sina bolag. Flera av dem sitter på VD-poster.

– Vår utredning begränsar sig till cheferna. Vi utreder inte de enskilda arbetstagarna. Det kan bli en fråga för skatteverket.

Enligt åklagaren har de misstänkta undanhållit stat­en tiotals miljoner kronor i utebliven skatt. Utredningen av härvan väntas ligga klar i månadsskiftet och ett åtal planeras till nyår.

Detta har hänt:

Karolina Vikingsson (.se)