Här öppnar stans nya modeimport

NYHETER
Foto: MALIN BONDE
Den amerikanska modekedjan Urban Outfitters har öppnat en butik i Röda Kvarns gamla lokaler.

De utländska klädkedjorna invaderar Stockholm. Nu öppnar ännu en.

– Fler får upp ögonen för Sverige, säger Anna Broback, doktorand vid Handelshögskolan.

Zara, Topshop och Massimo Dutti är några exempel på klädkedjor som på kort tid etablerat sig och slagit igenom i Stockholm. Nu har den amerikanska modekedjan Urban Outfitters öppnat i Röda Kvarns lokaler på Biblioteksgatan.

– Det händer väldigt mycket just nu och Stockholm är en stark modestad i Europa. Och det kommer att befästas ännu mer på sikt, säger Anna Broback, doktorand i konsumentbeteende vid Handelshögskolan.

Hon tror att vi kommer märka av stora förändringar inom bara några år.

– Det betyder jättemycket att vi får ett ansikte utåt, Här finns flera köpstarka kundgrupper som är väldigt öppna och vill synas och vara först. Det ger också fler arbetsmöjligheter och visar att det finns en marknad och ekonomi för det här.

Men hotas inte de svenska varumärkena då?

– Nej, det blir en win-win situation. Många designers influeras av Stockholm. Det står för en viss typ av stil och enhetlighet.

Krukmakargatan på Södermalm har på kort tid exploaterats av flera internationella designmärken, och utmanar nu som ett nytt modestråk i Stockholm.

– Ytorna fanns, men det är också bra att skapa en kontrast till innerstan, säger Johan Stringberg, butiksansvarig på Carhartt.

Clarence Frenker (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM