Bara en topp kvar att bestiga

Följ Martin och Olofs väg mot toppen på Aftonbladet Blogg

Foto: Privat
Rekord i sikte Martin Letzter, 25, och Olof Sundström, 26, kan bli första svenskarna som bestiger de högsta bergen på världens sju kontinenter.
NYHETER

Nära 3,6 mil berg är avklarade.

Nu återstår bara 4 897 meter klättring under extrema förhållanden på Antarktis.

Inom ett par dagar kan Martin Letzter, 25, och Olof Sundström, 26, bli de första svenskarna att bestiga de högsta bergen på världens sju kontinenter.

Följ deras kamp via Aftonbladet Blogg.

Det råder en otålig väntan i Punta Arenas, på Sydamerikas sydligaste spets. Vädret bestämmer när det ryska transportplanet kan ta svenskarna till Antarktis för expeditionens sista etapp - det 4 897 meter höga berget Vinson.

– Nu vill vi bara komma iväg. Vi är oerhört taggade, säger Martin Letzer till aftonbladet.se

Sedan är det unika målet nått: Att bestiga de högsta bergen på var och en av jordens sju kontinenter. Det har ingen svensk gjort tidigare. Och ingen i hela världen har heller tagit sig ner för de sju bergen - på skidor. Det ingår också i planen.

En annan svensk

Sedan 2003 har studenterna Martin Letzter och Olof Sundström hållit på med sitt extrema projekt. När målet nu är inom räckhåll är spänningen olidlig. För samtidigt i Sydamerika väntar en annan svensk på att också ta sig till Antarktis för att bestiga det sista av de sju bergen.

Vad talar för att ni hinner först?

– Det som talar för oss är att vi inte är del av en guidad expedition som den andra svensken är. Vi rör oss själva på berget och kan gå hur och när vi vill, säger Martin Letzter.

Samtidigt innebär den fördelen stora risker.

Mest avlägsna berget

– På Antarktis är man oerhört långt borta från hjälp. Det är ett av de mest avlägsna bergen i världen. Man klättrar i 40 minusgrader. Det är naturen och vädret som är den största utmaningen.

Men det är inte rädsla som hörs i Martin Letzters röst. Mest otålighet och spänning.

Hur känns det nu när ni är så nära målet?

– Det känns jättejättespännande. Vi ska inte ropa hej än, vi står ännu inte på toppen. Men det är väldigt spännande.

Vägen mot målet går att följa via Martin och Olofs blogg på Aftonbladets bloggportal. Och väl uppe på berget Vinson kommer de båda att placera en Aftonbladet-flagga.

– Ja, det kommer vi absolut att göra. I bästa fall kan vi stå på toppen redan om två dagar.

Läs Martins och Olofs blogg:

Fakta: De sju bergen

Johanna Melén