Julpyntet slukar el som 217 lägenheter

Lisebergs knappt fem miljoner lampor drar massor av energi

NYHETER

I år har Liseberg julpyntat parken med fler lampor än någonsin. Lampor som drar massor med el.

Så mycket el att det skulle kunna räcka till 17 villor eller 217 lägenheter ett helt år.

Foto: Thomas Johansson
Lisebergs julpyntning, med nästan fem miljoner lamppor, drar massor av el.

– I år har vi ett mycket större område att lysa upp, så det går åt fler lampor, säger Jenny Gustavsson, marknadsansvarig på Liseberg till Göteborgs Posten.

Enligt tidningens beräkningar skulle den el som alla Lisebergs lampor drar fram till jul räcka till 17 eluppvärmda villor eller 217 lägenheter.

I ett år.

– Man måste ju sätta förbrukningen i relation till den glädje vi sprider. Vi vill sprida ljus i människors hjärtan så här års, säger Jenny Gustavsson.

Finns snålare alternativ

Men det skulle gå att sprida ljuset utan att göra av med så mycket energi. Med dioder i stället för glödlampor skulle elförbrukningen kunna minska rejält. En ljusslinga med dioder drar åtta watt i stället för 53, men kostar dubbelt så mycket i inköp.

Nu hoppas kommunstyrelsens miljöansvariga Kia Andreasson (mp) att få in en representant i Lisebergs styrelse. Så att man kan påverka julmarknadens elförbrukning i framtiden.

– Jag vill inte vara någon glädjedödare, men att öka antalet lampor med en miljon är onödigt. Jag var där för två år sedan och det lös rätt bra då också, säger hon.

Eric Thorsson