Medlemsstorm mot Friskis&Svettis sexbilder

Visar samlag i senaste numret av kundtidningen

Foto: WALTER HIRCH
Bilderna på samlagsscenerna har upprört många läsare.
NYHETER

Friskis&Svettis specialtidning om sex blev för mycket för många medlemmar.

Över 10 000 exemplar har återkallats och redaktionen har överhopats av arga mejl.

– Jag skulle inte göra om det igen, säger Inga-Lis Grape, chefredaktör för Friskispressen.

Med rubriken ”Sex - lustfylld träning” inleder kundtidningen Friskispressen sitt vinternummer. Bilder på nakna människor i mycket intima positioner illustrerar vilken bra träning det är att ha sex. Alla bilder är tagna i utomhusmiljöer.

”Både kvinnans och mannens könsorgan är rikligt försörjda med muskler, nerver och blodkärl. När du har sex ökar cirkulationen, hjärtverksamheten, blodtrycket, andningsfrekvensen och pulsen,” skriver man. Tidningen ger också tips på mat och andra produkter som ökar, eller minskar, sexlusten.

Men det är inte alla som har uppskattat tidningens val av tema.

Arga mejl

Chefredaktören Inga-Lis Grape har fått ta emot en lång rad arga och upprörda mejl.

– De skriver att de inte förstår vad sex och träning har med varandra att göra och varför vi ska ha porrbilder i friskispressen. En person tyckte det var upprörande att man visar sex ute på öppen plats och att vi inte tänker på vad barnen ska säga, säger Inga-Lis Grape till aftonbladet.se.

Tidningen delas ut i Friskis&Svettis träningslokaler över hela landet och två förbund har blivit så upprörda att de skickat tillbaka tidningarna till Stockholm. Totalt handlar det om 10 500 exemplar av en upplaga på 150 000.

Förstår du kritiken?

– Både ja och nej. Jag förstår om folk inte vill se en penetrering i tidningen, men då tycker jag att det bara är att bläddra förbi den sidan.

– Men jag har tänkt mycket på det här med barn och ungdomar. Men samtidigt så tänkte jag att de ser mycket grövre saker än det här. Då kände jag att det nästan fanns en anledning med att visa bilder på lustfyllda möten. Det här är inte porr. Det här är bilder som visar kärleksmötet på ärligt sätt.

Ångrar du dig?

– Nej, men jag skulle inte göra om det, så viktigt är det inte. Syftet var inte att reta upp folk eller att någon skulle bli ledsen på Friskis&Svettis. Jag driver ingen privat mission om att människor ska titta på bilder av älskande par.

Bilderna i tidningen är 15 år gamla och tagna av den välkände fotografen Walter Hirsch. Inga-Lis Grape poängterar att tidningen Friskispressen är självständig från organisationen Friskis&Svettis.

Fakta: Friskis&Svettis

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM