Tvingade till sig 50 000

Två män åtalas för grov utpressning

NYHETER

Två män åtalades på onsdagen vid Göteborgs tingsrätt för att ha pressat två andra män på pengar.

De båda västsvenskarna, 35 och 31 år gamla, åtalas för grov utpressning. De har enligt åklagaren tillskansat sig 50 000 kronor på det här viset.

Under våren 2005 slöt en av de män som nu är målsägande ett muntligt avtal med ett företag. Mannen skulle mot en ersättning på 200 000 kronor se till att företaget fick uppdrag inom industrin.

Mannen fullföljde avtalet och fick sin betalning.

Enligt åklagaren gjorde omständigheter som mannen inte kunde råda över att samarbetet kom att brytas. Företaget krävde då tillbaka de pengar man hade betalat till mannen. Han vägrade och hänvisade till att han utfört vad han åtagit sig.

50 000 i straffavgift

Åklagare Per-Olof Hermansson hävdar att 35-åringen och 31-åringen hotat mannen som fått ersättningen. Förutom 200 000 kronor skulle han nu betala ytterligare 50 000 kronor i "straffavgift".

De två göteborgarna har enligt åklagaren hotat mannen i telefon och sökt upp kamrater till honom. Det ledde till att mannen och en av hans kamrater betalade totalt 50 000 kronor.

De två åtalade ska vid rättegången höras mot varandras uppgifter.

Männen åtalas också för grovt vapenbrott. 31-åringen erkänner att han i sin bostad i Göteborg haft en helautomatisk kulsprutepistol och ammunition.

35-åringen åtalas för innehav av en laddad pistol, vilket han erkänner.

Annika Hansson/TT