Flest mobbas på Norrmalm

Var fjärde mobbad – utfrysning slår hårt mot flickor

NYHETER

Mer än var fjärde Norrmalmsflicka i nian känner sig mobbad.

– Det är väldigt tufft här för ungdomar med ekonomiskt svagare ställning, säger Kerstin Outinen på stadsdelsförvaltningen.

Norrmalmsföräldrarna Susanne Löwenborg och Svante Johansson kom till Vasa Real i går för att få information om nätmobbning. Äldsta barnet går i sjuan.Foto: ROBIN NORDLUND

Norrmalm toppar listan över var flest niondeklassare i Stockholm känner sig mobbade.

Det visar Stockholmsenkäten för 2006, där stadens nior och gymnasietvåor i våras fick svara på frågor om bland annat mobbning.

Enligt Kerstin Outinen på Norrmalms stadsdelsförvaltning sker en stor del av mobbningen elektroniskt, via chattprogrammet MSN eller sms.

”Stark utseendefixering”

Stadsdelsförvaltningen har intervjuat ungdomar med anledning av de alarmerande siffrorna.

– De säger att Norrmalm är en stadsdel som präglas av att man har god ekonomi vilket gör utseendefixeringen ganska stark. Kommer du från förhållanden utan ekonomiska förutsättningar slår det väldigt hårt.

Den här veckan hålls information om nätmobbning med skolpersonal, elever och föräldrar på Norrmalm.

– Tidigare hade du kanske en frist när du gick hem, men på nätet kan mobbning pågå 24 timmar om dygnet. Lärare har inte kompetens för det här, säger Anders Carlsson, som föreläser om nätmobbning.

Den borgerliga majoriteten i Stadshuset lovar i sin nya budget att ta fram en stadsövergripande policy mot mobbning.

Här känner sig flest mobbade

Niondeklassare som känt sig mobbade i skolan förra läsåret. Sorterade efter var de bor.

Tusentals barn går varje dag till skolan och är rädda för att utsättas för kränkningar och hot. Trots lagar och regler brister många skolor i tillsynen av sina elever. Men det finns undantag. I dag fortsätter Punkt SE, Aftonbladet, aftonbladet.se och TV 7 sin granskning om mobbning.

Malin Axelsson