De vill bli ledare

... men Margot är sossarnas ESS

NYHETER

Margot Wallström ska tillfrågas om hon ställer upp som partiledare.

Ingvar Carlsson ska kallas in för att övertala henne.

Tackar hon nej står en fyrklöver redo att slåss om jobbet: Pär Nuder, Mona Sahlin, Carin Jämtin och Ulrica Messing.

Namn: Margot Wallström. Ålder: 52. Bakgrund: Har bland annat varit kultur- och socialminister. Familj: Maken Håkan, sönerna Viktor, 20, och Erik, 13. Gör i dag: Vice ordförande i EU-kommissionen. Wallström ses som en av Ingvar Carlssons tjejer och många räknar med att den förre statsministern ska övertyga henne.

Aftonbladet har ringt runt bland en lång rad socialdemokrater. Majoriteten vittnar om Margot Wallströms gedigna stöd.

En av dem som tror att EU-kommissionären är beredd att ompröva sitt nej är Lena Micko, kommunalråd i Linköping.

– Det är ganska enkelt. Stödet för henne är så starkt, säger Micko, vars partidistrikt Östergötland hör till dem som nu nominerat Wallström.

Starkt stöd

Många som Aftonbladet talat med resonerar på samma sätt. Är stödet tillräckligt starkt kan inte Margot Wallström säga nej. "När rörelsen kallar ställer man upp."

– Valberedningen kan inte gå förbi Wallström. Hon måste få frågan, säger en person med lång erfarenhet av det innersta partiarbetet.

Margot Wallström ses som en av Ingvar Carlssons tjejer och många räknar därför med att valberedningen tar hjälp av den förre statsministern för att övertyga henne.

– Valberedningen bokar nog in en träff med Wallström där Ingvar Carlsson är med, säger en källa.

Allt fler förespråkar ett delat ledarskap för att få Wallström att säga ja. Det skulle även kunna lösa problemet med att hon saknar riksdagsplats.

– Vi måste förstärka ledarskapet i partiet. När Margot var minister var det viktigt för henne att ha balans i livet, säger en socialdemokrat.

Annika Billström, tidigare finansborgarråd i Stockholm, hör till dem som hejar på Wallström.

– Margot har en mycket djup förankring i hela partiet och hon är en väldigt erfaren politiker, säger hon.

Men om Wallström vidhåller sitt nej finns det enligt vad Aftonbladet erfar fyra andra kandidater som väldigt gärna vill. Pär Nuder, Mona Sahlin, Carin Jämtin och Ulrica Messing.

"Det blir kaos"

– Om Margot säger nej blir det kaos. Då ställs de här fyra mot varandra. Säger hon ja backar de andra undan, säger en person som är insatt i arbetet.

Aftonbladets ledarsida liksom förre folkhälsoministern Morgan Johansson hör till dem som förespråkar Jämtin.

– Hon har ett stort hjärta, är ärlig och står för en klassisk socialdemokratisk politik, säger han.

Andra tycker att den enda i fyrklövern som kan matcha Fredrik Reinfeldt är Mona Sahlin.

– Hon är bäst i de frågor där partiet är sämst, säger Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare.

"En arbetare"

Förre statsrådet Thage G Peterson har andra favoriter:

– Jag har väldigt stor resp-ekt för Ulrica Messing. I Kronoberg och norra Skåne är hon älskad efter stormen Gudrun. Sen går det inte att bestrida Pär Nuders kunnighet, säger han.

Samtidigt kan ingen utesluta att en "dark horse" blandar sig in i striden. En som nämns där är förre ministern Sven-Erik Österberg.

– Han ser ut som en arbetare och har stöd hos de fackliga grabbarna, säger en socialdemokrat.

Namn: Mona Sahlin. Ålder: 49. Bakgrund: Politisk veteran, fick sin första ministerpost 1990. Var vice statsminister i mitten av 90-talet och påtänkt som efterträdare till Ingvar Carlsson, men föll på kontokortsskandalen. Familj: Maken Bo, barnen Ann-Sofie, 28, Jenny, 23, och Gustav, 17. Gör i dag: Riksdagsledamot och ledamot i partiets verkställande utskott.

Namn: Ulrica Messing. Ålder: 38. Bakgrund: Har flera ministerposter i bagaget, ungdomsminister, biträdande kulturminister och senast infrastrukturminister.

Familj: Maken Anders, sönerna Pontus, 15, och Oscar, 8. Gör i dag: Riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet.Valberedningen kan inte gå förbi Margot Wallström

Namn: Pär Nuder. Ålder: 43. Bakgrund: Tidigare Göran Perssons högra hand i statsrådsberedningen. Minister 2002-2006, senast finansminister. Familj: Hustrun Ingrid, döttrarna Johanna, 13, och Sara, 10. Gör i dag: Riksdagsledamot och ekonomisk talesman för s.

Namn: Carin Jämtin. Ålder: 42. Bakgrund: Var biståndsminister i senaste s-regeringen. Har tidigare jobbat på Olof Palmes internationella centrum. Familj: Maken Anders, barnen Leopold, 9, och Sara, 7. Gör i dag: Oppositionsborgarråd i Stockholm.

Namn: Margot Wallström. Ålder: 52. Bakgrund: Har bland annat varit kultur- och socialminister. Familj: Maken Håkan, sönerna Viktor, 20, och Erik, 13. Gör i dag: Vice ordförande i EU-kommissionen.

Anette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein