Utskällda Metall: Det är oförskämt

Ratar jämställdhetspott – nu slår facket ifrån sig

NYHETER

IF Metall vägrar ställa upp på LO:s jämställdhetspott - och har fått hård kritik.

-Det är oförskämt att anklaga oss för att ha gjort upp med arbetsgivaren, säger vice ordförande Leif Ohlsson.

Foto: LASSE ALLARD
FÅR HÅRD KRITIK Leif Ohlsson och hans IF Metall har kritiserats för att de är emot LO:s jämställdhetspott. Nu går förbundet till motattack.

Anklagelserna har haglat mot IF Metall ända sedan förbundet sa nej till LO:s krav på en jämställdhetspott. De senaste dagarna har kritiken antagit stormstyrka.

Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson har antytt att Metall redan gjort upp med arbetsgivarna om lönehöjningarna. Och Transports Per Winberg har anklagat Metall för att ha "gett upp kampen mot kapitalet".

- De hör ideologiskt hemma hos Svenskt Näringsliv, sa han i Svenska Dagbladet i går.

IF Metalls Leif Ohlsson kallade i går anklagelserna för oförskämda.

Avtalssekreteraren Anders Tideman påpekade dessutom att IF Metall varit kritisk till jämställdhetspotten ända sedan i våras.

-Man borde hellre resonera kring varför LO-ledningen lägger ett förslag som man vet att det näst största förbundet är motståndare till. Det tror jag inte har hänt innan, säger han.

Fortfarande emot

Förbundet fortsätter att vara emot jämställdhetspotten även efter avtalsrådet som avslutades i går. I stället lyfter man fram industrifackens gemensamma krav på en rejäl höjning av lägstalönerna som man menar kommer att gynna Metalls sämst betalda kvinnor.

DETTA KRÄVER FACKET

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM