Farlig drog säljs till unga på nätet

Två unga pojkar har dött

NYHETER

Läkemedlet Tradolan har kostat två unga pojkar livet.

Nu har det blivit en populär ungdomsdrog som säljs billigt på nätet.

– Det är inga problem att få tag i, säger Linnea Rask på Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning till aftonbladet.se.

har orsakat två dödsfall Det smärtstillande medlet blir allt mer populärt att droga sig med.

Dagen före han skulle fylla 17 år dog en pojke i Tierp av en överdos Tradolan. Det var i maj 2005. Förra månaden skördades det andra offret. Också den här gången en 17-årig Tierpsbo. Även han hade höga halter av det smärtstillande läkemedlet i blodet.

Men fallen har inte avskräckt. Tvärtom.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning har sedan 2000 frågat landets kommuner om vilka nya droger som dykt upp i ungdomskretsar. Tradolan nämndes första gången 2002, då i Uppsala. Nu används läkemedlet som drog över i stort sett hela landet.

Smärtstillande medel

– Vi har fått rapporter från Helsingborg, Göteborg, Uppsala, Sundsvall, Linköping och Söderhamn, säger Linnea Rask.

– Det finns väldigt mycket att få tag på via nätet och vet man de rätta kanalerna är det inget problem.

Enligt tidningen Metro är Tradolan både billigt och lätt att få tag i. En langare säljer 40 tabletter för 300 kronor plus en fraktavgift på 30 kronor.

Tradolan används som ett smärtstillande medel och påverkar hjärnans belöningssystem.

Skönt i kroppen

– Det ökar känslan av välbehag. Det känns skönt i kroppen när man tar det, säger Linnea Rask.

– Personer jag pratat med som använt läkemedlet säger att det skulle kunna missbrukas eftersom det känns så skönt när man tar det.

Även den legala användningen av Tradolan har ökat kraftigt och nu överväger Läkemedelsverket att narkotikaklassa preparatet.

– Det skulle göra det mycket mindre tillgängligt och förhindra den överförskrivning som nu sker, säger Per-Åke Sandvold, chef för Läkemedelsverkets enhet för kontroll av alkohol och narkotika till SvD.se.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM