Minst 160 dödade i Bagdad-dåd

Blodigaste attentatet sedan 2003

NYHETER

Minst 160 människor har dödats i en rad bombdåd i Sadr-staden i Bagdad enligt den irakiska polisen, rapporterade Reuters.

Minst 257 ska vara skadade.

Därmed är dagens dåd det värsta sedan USA:s invasion inleddes 2003.

En av bilbomberna sprängdes på Jamilas matmarknad, där det var fullt med folk som skulle handla grönsaker till helgen.

Bilbomben på matmarknaden sprängdes vid 15-tiden. Sedan följde ytterligare fem bilbombsexplosioner med 15 minuters mellanrum, rapporterade BBC:s man på plats.

– Det fanns inga säkerhetsstyrkor någonstans där bomberna sprängdes. Det är bara oskyldiga civila som har dött, sade inrikesdepartementets talesman

Den shiitiske premiärministern och den sunnitiske vicepresidenten framträdde tillsammans i tv och vädjade om lugn och besinning.

Men trots utegångsförbudet hördes smattret från skjutvapen i många stadsdelar.

På kvällen meddelades det också att Iraks båda största flygplatser – i Bagdad och Basra – hade stängts. Dessutom skulle tre hamnar i Basra-regionen i söder stängas, sade en hög regeringstjänsteman till AFP.

Sjukvårdsdepartementet angreps

Dåden i Sadr-staden förövades samtidigt som sjukvårdsdepartementet en halvmil därifrån angreps av ett 30-tal män, beväpnade med bland annat granatkastare och kulsprutor. En våldsam eldstrid följde mellan angriparna och departementets säkerhetsstyrkor, men ingen människa rapporterades ha dödats.

Cheney inte där

På torsdagsmorgonen, före bilbombsattentaten, öppnade amerikanska soldater eld mot en minibuss och dödade fyra passagerare i Sadr-staden.

Vittnen sade till Reuters att de som åkte med bussen var vanliga arbetare, inte rebeller.

Flera medier påstod under dagen att USA:s vicepresident Dick Cheney kommit till Bagdad för att fira Thanksgiving med de amerikanska soldaterna. Den uppgiften dementerades så småningom av Cheneys kansli i Washington.

– Han är inte där, och han ska inte dit, klargjorde en taleskvinna.

Bush träffa premiärminister

I onsdags skrev FN i en rapport att fler civila dödades i Irak under oktober än under någon tidigare månad sedan USA:s invasion 2003. Enligt rapporten dödades 3709 civila i Irak föra månaden. Sedan mars 2003 har dessutom två miljoner irakier flytt från sina hem på grund av våldet, uppgav FN. Iraks regering avfärdade uppgifterna som starkt överdrivna.

Nästa vecka ska USA:s president GeorgeW Bush träffa premiärminister Nuri al-Maliki för att diskutera hur man ska kunna stoppa blodsutgjutelsen.

Dödssiffrorna i Irak

Johanna Melén, Jörgen Källström, TT

ARTIKELN HANDLAR OM