Schäfrar anföll hundpraktikant

Flickan skadades allvarligt på hundcentret

NYHETER

Två schäfrar gick till attack mot en 16-årig praktikant på ett hundcenter. Flickan skadades allvarligt och arbetsmiljöverket begär nu åtalsprövning.

Olyckan inträffade i januari i år på Akitagårdens hundcenter i Kungälv. Den 16-åriga flickan går på ett naturbruksgymnasium där praktik ingår. Hon gjorde sin andra dag på hundcentret när hon ensam tog ut två schäfrar på rastning.

– Hundarna gick till anfall och bet henne svårt, säger Janet Granhage, jurist på arbetsmiljöverket.

Avbröt attacken

Personalen på hundcentret grep in och avbröt hundarnas attack.

– Flickan hade gått in till två hundar som misskötts av sina ägare och endast får skötas av personalen. Hon gjorde det utan tillåtelse, säger Carina Claesson, som äger hundcentret och som själv åkte med flickan i ambulans in till sjukhuset.

Utreder åtal

Flickan fick stora sårskador på benen som krävt lång behandling.

– Jag tycker fruktansvärt synd om henne och det är klart att vi rannsakat oss själva. Det enda vi kommit fram till som skulle kunnat förhindra olyckan är om vi haft lås på burarna. Och det får vi inte på grund av säkerheten, säger Carina Claesson.

Men arbetsmiljöverket anser att både flickans skola och hundcentret har ett ansvar för olyckan. Ärendet har därför lämnats över till åklagare som nu utreder ett eventuellt åtal.

200 skadades

Karolina Vikingsson (.se)