Äntligen löning!

Psykolog: Viktigt skämma bort sig själv

NYHETER

Lönefredag. Smaka på ordet - visst är det härligt?

I dag vill vi kosta på oss, bjuda och lyxa till det.

– Att skämma bort sig själv ibland kan vara väldigt viktigt, säger Aftonbladets psykolog Eva Rusz.

Foto: Per Björn
Eva Rusz.

Himlen må vara grå och sommaren avlägsen så här i slutet av november. Ändå går du och dina kollegor runt med ett leende på läpparna.

Förklaringen är enkel. I dag kommer lönen. Och enligt Eva Rusz, Aftonbladets psykolog och psykoterapeut, mår du bara bra av att sätta sprätt på en del av pengarna direkt, om det är vad du vill. Så streta inte emot, utan hugg tag i den där köpgalna känslan – och njut medan du kan.

”Ett sunt beteende”

Det är nu, under några få dagar, som du kan kosta på dig de där onödiga utgifterna som du sedan ägnar resten av månaden åt att försöka undvika. En flaska dyrare vin till fredagsmiddagen, kanske? En påse godis, en veckotidning eller en snygg drink istället för din vanliga stora starka på krogen?

– Att få löning är ett kvitto på att man är bra, att man duger, att man är värd något. Jag tror att vi människor behöver unna oss saker, det är ett sunt beteende där man bekräftar sig själv, säger Eva Rusz.

– Det har att göra med behovet av att pyssla om sig själv.

Vill dela med sig

Frikostighet hör också till en dag som denna. Du köper en helt onödig pryl till din älskling, en ny fin leksak till ditt barn, eller så kanske du bjussar kompisarna på en runda i baren. Du vill dela med dig helt enkelt - bara för att du kan.

– Att bjuda är ju en medmänsklig egenskap som är väldigt fin tycker jag, säger Eva Rusz.

Kanske blir inte alla höstdepressioner lättare att bära bara för att du köper en ny bok eller en snygg tröja.

Å andra sidan - kanske inte tyngre heller?

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM