360 000 bilar återkallas

Miljardsmäll för Volvo

Foto: Lennart Pettersson
Volvo s60, årsmodell 99-02, är en av bilmodellerna som Volvo tvingas återkalla.
NYHETER

I går kom domen Volvo länge fruktat. 360 000 bilar i USA tvingas återkallas. De felaktiga gasspjällen kommer kosta bolaget miljardbelopp.

Turerna kring Volvos felaktig gasspjäll på fem bilmodeller har varit många sedan maj förra året. I går kom domen från NHTSA, den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten och miljardsmällen som Volvo länge fruktat är ett faktum, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är självklart en dyr historia, men det är ingenting vi kommunicerar utanför bolaget, säger Volvos presschef Christer Gustafsson.

Handlar om miljardbelopp

Den exakta summan för vad det kommer att kosta att kontakta 360 000 kunder och åtgärda felet på bilarna vill Volvo inte kommentera. Men enligt Göteborgs-Posten visar en kalkyl att det lätt kan komma att kosta Volvo allt från en halv miljard kronor, till över en miljard, bara i USA.

Men trots det stora hålet åtgärderna kommer att gräva i Ford-ägda Volvo Personbilars plånbok är kanske det skamfilat säkerhetsryktet det som kommer att kosta mest. Det felaktiga elektroniska gasspjället har i vissa fall gjort att bilen plötsligt dör och skapat farliga incidenter på motorvägarna, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är klart att detta inte påverkar oss positivt, men vi har inte fått några allvarliga olyckor inrapporterade som följd av problemet, säger Christer Gustavsson till aftonbladet.se.

Återkallas inte i Sverige

Inga bilar i Sverige återkallas. Av de 120 000 bilar som finns av de utsatta modellerna i Sverige har 7 000 åtgärdats för felaktiga gasspjäll under 2005/2006.

– Olika säkerhetsmyndigheter har gjort olika tolkningar, men här i Sverige ser vi ingen anledning att återkalla bilarna. Märker man däremot att bilen förlorar i kraft bör man omedelbart lämna in den, säger Christer Gustavsson.

Garanti gäller i fem år eller 8 000 körda mil.

Dessa modeller berörs:

Titti Jersler