Skolans rektor: Allt annat vore tjänstefel

NYHETER

NORRKÖPING

Djäkneparksskolan bryr sig.

Nu uppmanas Sveriges skolor att följa deras exempel – med en timme mot mobbning.

– Allt annat vore tjänstefel, säger rektor Johan Norman.

Här är eleverna som går i täten. Under parollen ”En timme mot mobbning” arrangerade Djäkneparksskolan och Aftonbladet debatt i skolans aula.

Högstadiets drygt 300 elever samlades i går eftermiddag för att debattera ämnet tillsammans med Aftonbladetjournalisterna Ronnie Sandahl, Markus Larsson och tv-profilen Josefine Sundström som också är engagerad i Bris.

– Går man i högstadiet är man inte dum i huvudet. Man vet vad mobbning är och kan ta ansvar för sina handlingar, sa Josefine.

Till publikens jubel.

Markus Larsson berättade om sin skoltid – och en flicka som mobbades i hans klass.

I en uppmärksammad krönika i Aftonbladets artikelserie – Bryr du dig?” i går, skrev han om mobbningens mekanismer och sin egen skuld som mobbare. Och om ångern som han fortfarande bär med sig.

– Jag tror att ni själva vet om ni mobbar eller inte. Till er vill jag säga: Tänk på att det är en skuld som ni kommer att bära med er under resten av era liv, sa Markus.

Arbetar målmedvetet

Under veckan har Djäkneparksskolans elever läst Aftonbladets granskning av mobbningen i svenska skolor.

Artiklarna har använts i undervisningen – och som diskussionsunderlag i klassrummen.

–?Vi är väldigt glada över att få hjälp utifrån. Skolan är alltid i behov av att se på problem från nya vinklar, säger skolans rektor Johan Norman.

Djäkneparksskolan arbetar målmedvetet mot mobbning – och tar uppmaningen från Aftonbladet, Bris och Lärarförbundet – En timme mot mobbning – på allvar.

– När man som rektor får en möjlighet att sätta ljuset på mobbningen i skolan måste man ta till vara på den. Allt annat vore tjänstefel.

Maria trädgårdh, Ronnie Sandahl