Julias misstänkta mördare släpptes fria

Kommer inte att dömas för mord

NYHETER

18-åriga Julias Olteanus misstänkta mördare går fria från mord.

I dag släpptes de ur häktet efter beslut av Helsingborgs tingsrätt.

– Jag är inte särskilt glad över beslutet, säger åklagare Tord Josefson till aftonbladet.se.

I nära åtta år har polisen sökt den eller de personer som dödade 18-åriga Julia Oltenau i Höganäs kvällen den 2 december 1998.

I början av året kom ett genombrott då en tipsare pekade ut två män, i dag 29 och 28 år gamla. I oktober åtalades de för mord och under tingsrättsförhandlingarna

krävde åklare Tord Josefson att de båda männen skulle dömas för mord. Han krävde livstids fängelse för en av dem och att den andra skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Saknades skäl

Försvarsadvokaterna yrkade på frikännande domar.

I dag valde tingsrätten att gå på deras linje genom att försätta båda männen på fri fot.

– Tingsrätten har kommit fram till att det inte finns skäl att hålla dem häktade, säger rådman Dick Peter Hartman till aftonbladet.se

Hur man kommit fram till beslutet vill Hartman inte kommentera men i praktiken betyder dagens beslut att de båda inte kan dömas för mord.

Skyllt på varandra

– Jag är jättenöjd med beslutet. Det innebär att de inte kan dömas för något uppsåtligt dödande, säger Stefan Rosell som försvarar den 29-årige mannen, till Helsingborgs Dagblad.

Att männen hela tiden har skyllt på varandra kan ha spelat roll när tingsrätten fattade sitt beslut.

Åklagare Tord Josefson är besviken. Han menar att männen har handlat tillsammans och att det handlar om ett uppsåtligt brott. Men han hoppas trots dagens beslut att de inte kommer att gå helt fria.

– Jag har i mitt gärningspåstående tagit med andra moment. Däribland medhjälp till brott, grov misshandel, vållande till annans död och skyddande av brottsling. Min förhoppning är att tingsrätten dömer dem på någon av de punkterna, säger Tord Josefson.

Misshandlades svårt

Kvällen den 2 december 1998 var Julia Olteanu, 18, på väg hem till sina föräldrar i Höganäs. Bara 50 meter från huset överfölls hon och misshandlades svårt. Bland annat blev hon slagen med en träpåk mot huvudet. Hon hittades svårt skadad i en villaträdgård och avled ett dygn senare utan att ha fått tillbaka medvetandet.

Tidigare artiklar:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM