Affärsman berättar om mötet på Londonhotell

Träffade Litvinenko den 1 november

NYHETER

Nu träder den man fram som träffade den avlidne ryske ex-spionen Aleksander Litvinenko på ett hotell i London den 1 november.

Med på mötet var ytterligare två personer.

– Jag har sagt till den brittiska ambassaden att jag är beredd att svara på alla deras frågor säger den hittills okände Andrej Lugovoj till tidningen Kommersant.

Foto: ap
Här, på lyxhotellet Millenium, träffades den ryske spionen Alexander Litvinenko och Andrej Lugovoj.

I går kväll avled Aleksander Litvinenko på ett sjukhus i London efter att hastigt ha insjuknat den 1 november. Samma dag hade han två möten på olika platser i London. Ett med italienaren, säkerhetskonsulten Mario Scaramella, på en sushirestaurang. Scaramella hade information om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Han hade även med sig en lista över personer som den ryska säkerhetstjänsten FSB vill se döda.

Men brittisk polis har även visat intresse för ett möte Litvinenko hade före träffen på sushirestaurangen. Det ska ha ägt rum på ett hotell i London. Misstankar har funnits om att det var vid det tillfället som den avhoppade FSB-officeren blev förgiftad.

Verksam som affärsman

Nu träder en av personerna som deltog vid mötet fram. Mannen heter Andrej Lugovoj och arbetade mellan 1997 ocn 2001 som säkerhetschef för den ryska tv-kanalaen ORT. 2001 var han föremål för en rättsprocess i Ryssland. I dag är han verksam som affärsman. Till tidningen Kommersant säger han att han känner den nu avlidne Litvinenko sedan 1996. De återupptog kontakten för ett år sedan och har sedan dess talat affärer med varandra.

Deras sista möte ägde rum vid 16-tiden den 1 november i baren på hotell Millenium Mayfair i London. Förutom Lugovoj och Litvinenko deltog ytterligare två personer - Dimitrij Kovtun, affärspartner till Lugovoj och Vjatjeslav Sokolenko, också han vän och affärskollega med Andrej Lugovoj.

Skulle ses igen

– Vi kom överens om att ses igen den 2 november, berättar Lugovoj för Kommersant.

Men på morgonen dagen efter ringde Litvinenko och sa att han inte mådde bra.

Exakt vad som hände under det korta mötet på Millenium Mayfair framkommer inte i intervjun. Inte heller om någon av deltagarna hade möjligheten, eller viljan, att förgifta Litvinenko.

Klart är i alla fall att Andrej Lugovoj anser sig oskyldigt anklagad.

I veckan träffade Lugovoj en diplomat vid Storbritanniens ambassad i Moskva och berättade för honom om mötet på Londonhotellet.

– Jag sa att jag är beredd att svara på alla frågor som polisen anser nödvändiga att få svar på, säger han till Kommersant.

Läs också:

Johanna Melén