Lämnade sina katter att dö

Golvet var täckt med avföring - nu åtalas ägaren

1 av 3 | Foto: FRIDA LENHOLM
inlåsta När katterna togs om hand var de så medtagna att de knappt kunde röra sig. De hade inte fått något att äta eller dricka på flera dagar. Pälsarna var nersmetade med bajs. "De slarvade med att gå på lådan", säger den 52-åriga ägaren som förklaring.
NYHETER

Kvinnan låste in sina 13 raskatter i en barack utan tillsyn.

När Djurhjälpen tog hand om dem var flera döende.

En katt fick operera bort sitt ena öga.

Nu har den 52-åriga kvinnan åtalats för djurplågeri. De 13 perserkatterna hittades av en förbipasserande kvinna sommaren 2003. De var inlåsta i en liten byggbarack utan el och vatten vid Gladökvarn i Huddinge utanför Stockholm.

Golvet var täckt med avföring och urin. Katterna kunde knappt röra sig av utmattning. Bajs var fastsmetat i deras pälsar och de hade inte fått något att äta och dricka på flera dagar.

- De slarvade med att gå på lådan, säger 52-åringen som förklaring.

Katterna togs om hand av föreningen Djurhjälpen som konstaterade att flera av dem led av klamydia och hade ögonskador.

Rakade av pälsen

Katternas pälsar hade inte skötts på lång tid och var svårt ansatta av svamp. Efter att katterna undersökts av en veterinär rakades pälsen bort på sju av djuren.

Tre av katterna hade ögonskador, varav en så allvarliga att ena ögat fick opereras bort. En dräktig hona var i så dåligt skick att hon fick avlivas.

"Det värsta jag sett"

I förhör berättar den 52-åriga kvinnan att hennes husdjur var magsjuka och inte gick i lådan i lägenheten. Därför körde hon ut dem till byggbaracken vid speedwaybanan i Gladökvarn.

I polisförhöret hävdar hon att katterna inte for illa.

- De var bajsiga eftersom de var dåliga i magen, men de har inte farit illa.

Djurhjälpen betraktar fallet som ett av de grövsta.

-Det här är bland det värsta jag varit med om och då har jag arbetat med detta i över tio år, säger Anna Sokolov, ordförande för Djurhjälpen.

Alla katter som överlevde är nu utplacerade hos olika privatpersoner.

Zendry Svärdkrona